Elita stiintei prevede moartea religiei, disparitia cartierelor urbane, clonari in masa si calatorii in timp.

Cei mai cunoscuti cercetatori americani din fizica, biologie si psihologie raspund anchetei lansate de revista „The New Scientist" privind revolutiile din stiinta urmatorilor 50 de ani.

Inmormintarea religiei

„Instalarea unei colonii autonome pe Marte va schimba istoria lumii. Aceasta ar fi o garantie pentru supravietuirea speciei umane, indiferent de catastrofele de pe Pamint", ne asigura astrofizicianul J. Richard Gott. Pina cind vom face insa naveta spre Marte, mai sint citeva probleme de rezolvat pe Pamint. „Daca vom invata sa capturam doar a mia parte din energia solara, planeta se va insanatosi", crede fizicianul Frank Wilczek, laureat Nobel. Sanatatea societatii este la fel de importanta, sustin psihologii. „Fericirea umana depinde de intarirea legaturilor din comunitati, ceea ce presupune schimbari revolutionare in organizarea oraselor", afirma Geoffrey Miller. Psihologul prezice ca vom cauta spatiile aerisite, de tip rural, evitind insingurarea din suburbii. Intr-o cheie „iluminista", Miller mai spune ca „stiinta va ucide religia, oferind o morala naturala universala". O data cu relaxarea eticii, comercializarea organelor clonate in diverse animale-gazda nu va mai ridica, probabil, prea multe proteste. „Creierul va face exceptie, pentru ca nimeni nu va accepta cresterea unui creier uman intr-un corp animal", explica biologul Bruce Lahn.

Anticipare rapida

„In 50 de ani vom cumpara tricouri imprimate cu ecuatiile ce descriu legile unificate ale cosmosului", spera Max Tegmark, specialist in cosmologie. Fizicianul Gerard’t Hooft, alt laureat Nobel, observa insa ca viitorul model matematic nu va permite prezicerea exacta a viitorului. „Nimeni din interiorul universului nu poate calcula mersul lucrurilor mai repede decit universul insusi", motiveaza Hooft. Colegul sau de breasla, Steven Weinberg, crede ca urmatoarea jumatate de veac va aduce descoperiri epocale in cosmologie, un exemplu fiind detectarea vitezei exacte a expansiunii universului.

Lectii de la zburatoare Stiinta va dovedi originea evolutionista a limbajului, emotiilor si gindirii, crede lingvistul Steven Pinker. „Strinsele legaturi cu lantul animal vor fi puse in lumina si prin cercetarea modalitatilor de comunicare la pasarile vorbitoare. Astfel, se va demonstra ca intre comunicarea umana si cea nonumana nu este o prapastie, ci o continuitate", spune Irene Pepperberg, psiholog la Harvard.