Aflati in situatia de a alege intre depozitele bancare, care aduc castiguri reduse in conditiile unor riscuri scazute, si plasamentele pe piata de capital, unde posibilele profituri sunt substantial mai mari, dar presupun asumarea de riscuri, investi
Aflati in situatia de a alege intre depozitele bancare, care aduc castiguri reduse in conditiile unor riscuri scazute, si plasamentele pe piata de capital, unde posibilele profituri sunt substantial mai mari, dar presupun asumarea de riscuri, investitorii stau in cumpana. Astfel, daca in 2006 media dobanzilor la depozitele bancare a fost de 6%, randamentul mediu obtinut din dividendele companiilor listate la BVB a fost de numai 3,8%.
Dobanzile la depozitele bancare nu sunt suficient de atractive pentru a stimula plasarea economiilor pe piata monetara. Pe de alta parte, si randamentul mediu net din dividendele acordate de companiile listate la bursa a scazut de la un an la altul, ca urmare a cresterii preturilor actiunilor.
Randament mediu sub 4% din dividende
In fiecare an, firmele listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) care au iesit pe profit pot alege fie sa reinvesteasca acel profit, fie sa distribuie o parte a actionarilor, sub forma dividendelor. In 2006, 18 emitenti din 64 tranzactionati au acordat dividende pentru anul anterior. "Pentru companiile care au dat dividende, randamentul mediu a fost, in acest an, de 3,86%. Pentru toti emitentii listati la bursa, randamentul raportat la pretul inceputului de an este, in 2006, de 1,08%", a declarat, pentru Adevarul, Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest. De exemplu, cu 1.000 de lei noi, la jumatatea lunii noiembrie 2005, un investitor la bursa ar fi putut cumpara 740 de titluri SIF Muntenia (SIF 4) la un pret de 1,3500 lei/actiune. Valoarea dividendelor obtinute in acest an pentru actiunile detinute ar fi fost de 39,96 lei, la un dividend net de 0,0540 lei/actiune, indicand o crestere cu aporape 4% a valorii plasamentului initial.
Insa, daca luam in calcul tinta de inflatie de 4,7% a BNR pentru anul 2006, rezulta ca cei care au cumparat actiuni la bursa numai pentru castigurile din dividende au avut de pierdut. Practic, la un randament mediu de 3,86%, cu o inflatie de 4,7%, rezulta o pierdere de peste 1%. Asta insa fara a tine cont de evolutia preturilor actiunilor in cauza. Cel mai mare castig, de 17,78%, a fost adus de dividendele acordate de Petrol Export Import (PEI).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.