Poate ca, dintr-un anume motiv pe care il voi dezvolta in cele ce urmeaza, alegerea zilei nationale ca data de punere in aplicare a modificarilor aduse legislatiei rutiere din Romania nu a fost o optiune prea inspirata! Ganditi-va numai cati romani v

Poate ca, dintr-un anume motiv pe care il voi dezvolta in cele ce urmeaza, alegerea zilei nationale ca data de punere in aplicare a modificarilor aduse legislatiei rutiere din Romania nu a fost o optiune prea inspirata! Ganditi-va numai cati romani vor face apel la cele sfinte dupa ce vor constata ca ziua incarcata de semnificatii istorice, 1 decembrie, le-a adus si primele puncte de penalizare sau si mai grav, confiscarea unor bunuri, imobilizarea masinii sau suspendarea dreptului de a conduce. Sunt numai cateva din cele masuri, aspre, este drept, dar pline cu parfum de esenta de prevenire, prevazute in cadrul manunchiului legislativ rutier care au drept zi de purces la drumul aplicarii data de 1 Decembrie 2006!

Se estimeaza ca nefolosirea centurii de siguranta si a mobilului vor fi motivele primordiale ale sanctiunii cu puncte negative in ziua de 1 decembrie 2006!
Multora dintre noi parca tot nu ne vine a crede ca (ne)folosirea centurii de siguranta sau discutia aprinsa la mobilul tinut cu mana langa urechea dreapta ori stanga sunt gesturi aducatoare de amenda contraventionala si, pe deasupra, si de puncte de penalizare. Se anunta zile dificile pentru soferii nerabdatori si neobisnuiti sa astepte asezati frumos la randul format la semafor momentul trecerii de lampa cu verde, fara a forta depasirea coloanei, sau ocuparea spatiului in intersectia supraincarcata si a carei degajare este astfel intarziata. Ganditi-va ca sunt nu mai putin de 20 de fapte pentru care opereaza masura sanctiunii complementare a suspendarii dreptului de a conduce pe o perioada de timp limitat.

Aveti mare grija la modul de gestionare a vitezei!
Mai amintiti-va, inainte de a apasa pe acceleratie, ca viteza in exces aduce de acum inainte puncte negative sau chiar suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile daca nerabdarea celui sau celei de la volan inseamna depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. Apropo, de acest aspect trecut cu vederea si cu multa usurinta de multi automobilisti. Pe un segment de drum cu limitare de viteza, sa zicem 20 sau 30 ori 40 km/h, depasirea acestor limite face posibila aplicarea masurilor de mai sus, pana la suspendarea dreptului de a conduce!

Atentie, viteza poate sa insemne suspendarea pe 90 de zile!
A nu se uita ca exista unele abateri extrem de grave de natura contraventionala pentru care, potrivit modificarilor aduse, sanctiunea este maxima si implica, pe langa amenda contraventionala, si 90 de zile de suspendarea a dreptului de a conduce: etilismul la volan pana la valoarea care il face sa fie declarat drept infractiune si alte doua manifestari de grava inconstienta, respectiv fapta de a nu opri la trecerea la nivel cu calea ferata, cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare, sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune. Este bine sa se retina ca in astfel de situatii nu se poate solicita ingaduita autoritatilor rutiere de a reduce termenul de suspendare.

Recomandarile politiei rutiere pentru perioada celor trei zile de minivacanta!
Se apreciaza ca vor fi doua varfuri de trafic: joi 30 noiembrie, incepand cu ora 13.00, iesiri masive catre zonele montane si de interes turistic si duminica 3 decembrie, dupa ora 16.00 cand se asteapta revenirea. Prognoza meteo anunta pentru aceasta perioada fenomene specifice perioadei, respectiv: ceata, ploaie, vant in zona de deal si munte, formare de polei in zona apropiata cursurilor de apa precum si ceata densa, mai ales catre zorii zilei si inserare. Cel mai important aspect, controlul vitezei si mentinerea acesteia in limitele posibilitatilor de evitare a unui pericol previzibil! Nu trebuie neglijata mentinerea distantei de siguranta fata de masina dinainte! Evident ca toti ocupantii masinii, mari sau mici, trebuie sa fie asigurati cu centuri sau dispozitive de siguranta! Nu va propuneti sa ajungeti la o ora anume sau daca v-ati facut programul dinainte, atunci nu uitati sa va luati si marja de timp pentru a-l implini! In nici un caz nu va propuneti sa-l indepliniti pe seama vitezei in exces! Asigurati-va ca sistemul de climatizare este in parametri functionabili si folositi-l astfel incat sa vedeti perfect inainte, in spate si in lateralele masinii pe care o pilotati! Nu raspundeti in nici un fel eventualelor provocari sau acte de huliganism ale unor parteneri de drum grabiti, agresivi si, evident, necivilizati! Nu va propuneti sa le dati lectii! Nu-i nici timpul si nici locul! Atentia distributiva se cere a fi dozata in mod corespunzator! Asigurati-va starea de odihna necesara pentru returul de duminica 3 decembrie! Drum bun si sanatate maxima!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.