Patru pentru Infern: bulgarul Stamen Stantchev si complicii sai, Vadim Benyatov, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu, au primit mandate de arestare pentru o perioada de 20 de zile sub gravele acuzatii de spionaj si tradare prin transmitere de secrete

Patru pentru Infern: bulgarul Stamen Stantchev si complicii sai, Vadim Benyatov, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu, au primit mandate de arestare pentru o perioada de 20 de zile sub gravele acuzatii de spionaj si tradare prin transmitere de secrete de stat. Procurorul Ciprian Nastasiu a facut vålva in instanta cu stenograme din convorbiri telefonice interceptate de SRI in perioada in care Stantchev, Benyatov si Mucea aveau interdictie de a parasi Bucurestiul. Este bizar faptul ca, in perioada iunie-noiembrie 2006, SRI nu gasise nici un fel de element care sa sustina periculozitatea acuzatiei de spionaj pentru ca procurorul Ciprian Nastasiu sa solicite aceste mandate inainte de a se gåndi la interdictie

In toata aceasta „bomba“ din scandalul energetic, procurorul Ciprian Nastasiu are de rezolvat o mare problema. In data de 21 decembrie, termen batut in cuie de CSM, dupa insusirea concluziilor Inspectiei Judiciare si a Comisiei de Disciplina, anchetatorul Nastasiu va fi judecat de Sectia de procurori, ca prima instanta pentru savårsirea a doua grave abateri: imixtiune in activitatea altui coleg si exercitarea p rofesiei cu grava neglijenta. Pe de alta parte, Sectia simpla de procurori a stabilit, ieri, restituirea notei la Inspectie in vederea sesizarii, in aceasta formula, „numai cu aspecte ce tin de conduita procurorului“. Cel mai grav este ca inspectorii CSM il percep pe Nastasiu, alaturi de procurorul Adriana Cristescu, din Dosarul „Rompetrol“, drept persoane care lucreaza pentru serviciile secrete, promovånd cu ajutorul acestora. Sotia lui Nastasiu lucreaza in SRI

Sectia pentru procurori a CSM a avut, ieri, in discutie doua note deja mediatizate de presa: prima il priveste pe procurorul Vasile Doana si sesizarile din mass-media cu privire la modalitatea de ancheta in cazul celor doi ofiteri SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache. A doua l-a avut ca protagonist pe anchetatorul de spioni si teroristi, vajnicul Ciprian Nastasiu. Daca Doana a scapat ca prin urechile acului (deocamdata!), in privinta lui Ciprian Nastasiu, cartile de tarot arata o stare de fapt foarte sumbra. Cel mai grav este ca inspectorii CSM ii percep pe Nastasiu si pe procurorul Adriana Cristescu, din Dosarul „Rompetrol“, drept persoane care lucreaza pentru serviciile secrete, promovand cu ajutorul acestora. De la noi citire: sotia lui Nastasiu lucreaza in SRI.

Reprezentantii presei au fost anuntati, dupa sedinta tinuta cu usile inchise, intr-un secret nemotivat de vreunul dintre membrii Sectiei de procurori, ca, in ce-l priveste pe procurorul Vasile Doana, s-au efectuat verificari in legatura cu modalitatea acestuia de a realiza urmarirea penala in cazul lui Soare si Dumitrache, iar concluzia este: „Ancheta a fost efectuata a fost realizata in conformitate cu dispozitiile legale“ si „in cauza nu au fost savarsite abateri disciplinare“. Membrii sectiei au spus ca se abtin de la alte comentarii intrucat exista pe rolul instantelor o cauza care priveste exact aceste aspecte. Ca atare, este foarte stranie concluzia care a ajuns, ieri, Sectia de procurori, care a afirmat ca Doana a realizat ancheta in mod corect, pentru ca aceasta concluzie suna exact ca o antepronuntare.

Vin colindele pentru Nastasiu!

Al doilea caz pus in dezbaterea Sectiei de procurori, dar care ar avea urmari mult mai grave, este cel al procurorului Cirpian Nastasiu, anchetator in vestitul caz Hayssam, in cel al lui Patriciu, dar si in actualul Dosarul „Spionii de la MEC“.

Sectia de procurori a hotarat restituirea notei la Inspectia Judiciara, in vederea sesizarii sectiei numai in legatura cu aspecte ce tin de conduita procurorului (Codul deontologic al magistratului). Altfel spus, concluziile notei de inspectie pe cazul lui Nastasiu insusite, deja, de Comisia de Disciplina vor fi judecate pe data de 21 decembrie de aceeasi Sectie de procurori, de aceasta data, in formula de instanta de judecata, si nu de sectie simpla.

In esenta, la data de 21 decembrie, procurorul Ciprian Nastasiu va fi judecat pe actiune disciplinara pentru savarsirea urmatoarelor abateri: imixtiune in activitatea altui procuror (este vorba despre colegul sau, Alexandru Mihailiuc, care trebuia sa intre ca procuror de sedinta in instanta atunci cand s-a judecat cererea de revocare a mandatului de arestare preventiva a sirianului Omar Hayssam, eliberat in final) si exercitarea functiei cu grava neglijenta. Aceste doua abateri disciplinare sunt dintre cele mai grave, pentru ele procurorul Ciprian Nastasiu riscand chiar si excluderea din magistratura. In acest ultim pas, daca s-ar intampla asa ceva, Nastasiu ar trebui sa predea toate dosarele de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism unui alt coleg.

S-ar putea ca, dat fiind acest termen foarte apropiat de sarbatorile de iarna, pentru ca magistratii sa-si faca cumparaturile de rigoare, sa fie amanata aceasta judecare pana la o data la care Ciprian Nastasiu, ghidonat de excesul de zel de care a dat dovada in ultimul an, sa finalizeze rechizitoriul Dosarului „Spionii de la MEC“, dar si dosarul fugii lui Hayssam. Daca tot a luat NUP de la colegi pentru aceasta fuga nepermisa a unui suspect de terorism, poate gaseste el tapul ispasitor care sa raspunda in lipsa.

Spionul bulgar Stamen Stantchev si complicii sai au fost arestati. Sunt asteptati in tara Michal Susak si Mircea Flore


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.