Presedintele american George W. Bush l-a numit ieri pe premierul irakian Nuri al-Maliki un "lider puternic", la o zi dupa publicarea unui raport care sublinia neincrederea administratiei sale in guvernul condus de acesta, transmite Reuters. In cadrul
Presedintele american George W. Bush l-a numit ieri pe premierul irakian Nuri al-Maliki un "lider puternic", la o zi dupa publicarea unui raport care sublinia neincrederea administratiei sale in guvernul condus de acesta, transmite Reuters. In cadrul conferintei de presa comune de dupa o intalnire la Amman cu premierul irakian, Bush a aratat ca discutiile s-au concentrat asupra intensificarii formarii fortelor de securitate irakiene. Nuri al-Maliki i-a spus presedintelui american ca o eventuala divizare a Irakului nu ar face decat sa sporeasca violentele. Bush si Maliki urmau sa se intalneasca inca de miercuri, dar reuniunea a fost amanata in ultimul moment, cu cateva ore dupa publicarea notei interne care sublinia neincrederea americana in capacitatile guvernului irakian. Washingtonul a insistat insa ca premierul irakian nu a fost jignit de raport si anularea intalnii nu are nicio legatura cu acesta. Presedintele american George W. Bush si-a reafirmat joi, la Amman, hotararea de a contribui la consolidarea guvernului premierului irakian Nouri al-Maliki si ca acesta face obiectul reexaminarii strategiei americane, in curs de desfasurare la Washington, informeaza agentiile de presa internationale. Intr-o conferinta comuna cu premierul irakian, organizata la incheierea convorbirilor bilaterale americano-irakiene la nivel inalt de la Amman, seful Casei Albe a afirmat ca, desi doreste sa ii vada acasa "cat mai urgent posibil" pe soldatii americani, SUA vor ramane alaturi de cabinetul irakian pana la incheierea misiunii. El a afirmat ca premierul Maliki este o personalitate puternica, iar SUA doresc sa contribuie la sporirea capacitatilor de lupta si la asumarea actului guvernarii de catre acesta si a refuzat orice calendar privind retragerea trupelor americane. George W. Bush si-a exprimat "preocuparea" fata de deteriorarea situatiei in Irak, exprimandu-si, totodata, convingerea ca premierul Maliki este decis sa reinstaureze stabilitatea tarii. Pe de alta parte, George W. Bush a afirmat ca primul ministru irakian s-a pronuntat cu tarie impotriva divizarii tarii in zone semiautonome, apreciind ca aceasta ar contribui la intensificarea violentelor interconfesionale. La sfarsitul convorbirilor care au durat aproximativ doua ore si jumatate, seful cabinetului de la Bagdad s-a declarat dispus sa coopereze cu oricine poate contribui la reinstaurarea ordinii in Irak, incepand cu tarile vecine, cu conditia ca acestea sa nu se amestece in afacerile interne ale tarii. Oficialul irakian a subliniat ca tara sa nu va permite niciodata controlul strain asupra tarii, drept raspuns la o intrebare referitoare la influenta Iranului asupra Irakului. "Cred ca exista informatii eronate, informatii exagerate" pe aceasta tema, a reliefat seful executivului irakian.
Presedintele american George W. Bush a declarat joi ca Statele Unite isi vor mentine trupele in Irak atata timp cat guvernul de la Bagdad o cere, transmite Reuters.
In cadrul unei conferinte de presa comune cu premierul irakian Nuri al-Maliki la Amman, Bush a declarat ca Statele Unite isi vor mentine prezenta militara in Irak pana cand "misiunea lor va fi incheiata". Potrivit agentiei Reuters, Grupul de Studiu pentru Irak care isi va publica primele concluzii la 6 decembrie, a decis sa recomande modificarea in cursul anului viitor a rolului jucat de armata SUA, dintr-unul de forta combatanta intr-unul de sustinere. Raportul va contine de asemenea "o sugestie referitoare la momentul in care ar trebui incheiata aceasta operatiune", in cursul anului viitor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.