Celebrul scandal "Copertina" declansat la sfarsitul anului 2003 de catre actualul presedinte Traian Basescu a ramas in coada de peste. Odata cu mutarea la Cotroceni, fostul primar al Capitalei "a uitat" ca s-a impotrivit cu indarjire amplasarii un
Celebrul scandal "Copertina" declansat la sfarsitul anului 2003 de catre actualul presedinte Traian Basescu a ramas in coada de peste. Odata cu mutarea la Cotroceni, fostul primar al Capitalei "a uitat" ca s-a impotrivit cu indarjire amplasarii unei constructii metalice la intrarea in sediul Guvernului, in valoare de 28.000 de euro. Mai mult decat atat, acoperisul respectiv troneaza si acum, bine mersi, la intrarea in Palatul Victoria, fara ca Basescu sa ia vreo masura, desi are toate parghiile politice si administrative de partea sa.
Tam-tamul mediatic creat de actualul sef al statului a avut ca motiv lipsa unei aprobari de constructie din partea Primariei Capitalei. Pe atunci, Traian Basescu se contra mai tot timpul cu Eugen Bejenariu, fostul secretar general al Executivului. Tinta sa era, de fapt, Adrian Nastase care, in opinia fostului primar, si-ar fi construit copertina pentru el. Bejenariu a declarat la acea data ca a solicitat Primariei Capitalei o autorizatie de constructie pentru o lucrare care are ca scop protectia demnitarilor. El a explicat ca, dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, se impunea o protectie sporita a oficialilor de rang inalt. Greseala lui a fost ca nu a cerut autorizatia inainte de a incepe lucrarea. Mai exact, el a depus cererea pe data de 27 octombrie 2003, la o zi dupa ce lucrarile demarasera deja.
Motiv de razbunare
Din acest motiv, Traian Basescu a sarit in sus si a facut chiar o plangere penala la Parchet impotriva Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS). Ba, mai mult, el a cerut Guvernului, condus atunci de Adrian Nastase, sa sisteze lucrarile. "Sunt deja alte organe care aplica legea. Noi am sesizat Parchetul, aceasta nu mai este problema Primariei Capitalei care, nefiind obiectiv militar, nu poate sa scoata tancurile si sa se duca peste Guvern, care - cazarma militara fiind - se apara cu tancurile. Dincolo de atat, noi suntem o biata institutie civila cu primar civil, nu ne putem pune cu institutiile militarizate", spunea atunci, in stilu-i caracteristic, Traian Basescu. El ii raspundea, astfel, lui Eugen Bejenariu care sustinuse ca Guvernul este obiectiv militar si, ca atare, autorizatia ar fi fost data de Ministerul Apararii. De altfel, inspectorii primariei au si fost tratati cu refuz din partea oficialilor guvernamentali in momentul in care au vrut sa verifice legalitatea actelor premergatoare construirii copertinei. De aici si obida cu care actualul lider de la Cotroceni isi varsa naduful pe Adrian Nastase.
Salvatorii Teodorescu si Gherasim
Eugen Bejenariu declara in plin scandal "copertina" ca detine o autorizatie de la Armata. Acest lucru a fost negat insa la acea data de Ministerul Apararii Nationale. "Este vorba de un aviz favorabil, nu de o autorizatie de constructie. MApN nu da astfel de autorizatii", sustinea Gelaledin Nezir, fostul purtator de cuvant al institutiei.
Toata tevatura creata in jurul acestui subiect l-a scos din sarite chiar si pe Adrian Nastase care i-a cerut lui Bejenariu, la vremea cu pricina, sa rezolve problema. Iar acesta s-a conformat. A apelat la colegul sau din Guvern, Razvan Theodorescu care in calitate de ministru al Culturii si Cultelor a dat aprobarea necesara pentru construirea copertinei deoarece cladirea din Piata Victoriei este monument istoric. A fost obtinut si avizul SRI si toate celelalte aprobari necesare astfel incat pe data de 28 noiembrie a sosit dosarul complet la Primaria Sectorului 1. Scandalul s-a stins dupa ce, pe 29 noiembrie, fostul primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, a aprobat autorizatia de constructie nr. 920/P/39/U/34438. "Dosarul este complet si aprobarea s-a dat legal", ne-a declarat seful de cabinet al actualului primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman, Daniel Budurescu. Cei de la Primaria Capitalei au confirmat, la randul lor, acest traseu ocolit al obtinerii aprobarii, dar nu cunosc ce s-a intamplat cu plangerea penala.
Doar un exercitiu de imagine
Plangerea penala initiata de Traian Basescu si-a urmat cursul, dar, din informatiile noastre, nici o persoana nu a fost pusa sub invinuire. "De obicei, cand problema se rezolva pe parcursul cercetarii, dosarului i se da rezolutia neinceperii urmaririi penale (NUP). In acest caz, este o situatie asemanatoare", ne-a precizat un magistrat.
Exista, insa, in spatele acestui scandal si un adevar care putea fi sanctionat. Insasi situatia ca s-a inceput o lucrare fara autorizatie este o fapta care, potrivit legii, se pedepseste. Faptul ca peste scandalul "copertina" s-a asternut praful, pare insa sa nu mai intereseze acum pe nimeni. Nici macar pe Traian Basescu care s-a vazut cu sacii in caruta cand a ajuns la Cotrocei. In acest context, e de la sine inteles ca tot scandalul nu a fost altceva decat un exercitiu de imagine care sa il propulseze in sondaje. Mai ales ca se apropiau alegerile.
Doua stiluri diferite
Arhitectul Anca Petrescu sustine ca respectiva copertina "mergea la o gara sau la un aeroport, nu la cladirea Guvernului". Aceasta considera ca este vorba doar despre un moft al fostei guvernari Nastase. "Motivele invocate atunci de siguranta nationala sunt doar povesti. Cert este ca actuala constructie nu se potriveste cu linia arhitectuarla a cladirii Guvernului. Sunt doua stiluri diferite. Eu as da-o jos si as lasa cladirea asa cum este. De fapt, Nastase a vrut sa faca asa ceva si la Camera (Camera Deputatilor - n.r.) dar am reusit sa blocam acea initiativa", a declarat pentru ZIUA Anca Petrescu. Aceasta a adaugat ca, acum trei ani, a fost impotriva copertinei ca si Basescu. Acum, presedintele a cam uitat de acel scandal. De asemenea, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a luat atitudine impotriva amplasarii copertinei, chiar in timp ce lucrarile erau in toi, considerand acest caz un "precedent de interpretare laxa a normelor si legilor in vigoare cu efecte pe termen lung pentru disciplina urbanistica din capitala tarii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.