Daca in cazul Bosniei si al Muntenegrului nu au prea multe obiectii, alta este situatia cu Serbia.
Autoritatile de la Belgrad nu au fost inca in masura sa ii predea Tribunalului Penal International de la Haga pe fostul lider politic al bosniacil
Daca in cazul Bosniei si al Muntenegrului nu au prea multe obiectii, alta este situatia cu Serbia.
Autoritatile de la Belgrad nu au fost inca in masura sa ii predea Tribunalului Penal International de la Haga pe fostul lider politic al bosniacilor sarbi, Radovan Karadzici, si pe fostul comandant militar al acestora, generalul Ratko Mladici, acuzati de crime de razboi.
Or, pana in prezent, NATO conditionase stabilirea unor legaturi mai stranse cu Serbia de predarea celor doi. Decizia intervenita acum reprezinta o schimbare de atitudine. "Serbia este un important jucator regional. Poate contribui la stabilitatea si securitatea regionala", a declarat Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, in vreme ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a sustinut ca este vorba de "o decizie foarte importanta", de natura a deschide Serbiei "o perspectiva europeana". Analistii sustin ca perpetuarea conditiei de paria a Serbiei risca sa creeze un periculos focar destabilizator in Balcani. Occidentul pare sa fi ajuns la concluzia ca o Serbie izolata nu poate fi decat o solutie contraproductiva.
SUA nu vor o enclava musulmana in Balcani
La inceputul anului viitor, comunitatea internationala urmeaza sa decida soarta provinciei Kosovo, in prezent protectorat ONU, iar cooperarea Serbiei este considerata indispensabila.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.