Cea mai mare parte a veniturilor unei familii din Romania, peste 40%, sunt alocate cumpararii de produse alimentare, ceea ce inseamna ca remuneratia muncii acopera doar nevoile legate de supravietuire, arata un studiu realizat de CNS Cartel Alfa.

Cea mai mare parte a veniturilor unei familii din Romania, peste 40%, sunt alocate cumpararii de produse alimentare, ceea ce inseamna ca remuneratia muncii acopera doar nevoile legate de supravietuire, arata un studiu realizat de CNS Cartel Alfa.
Studiul arata ca, pentru majoritatea lucratorilor, salariul este principala sursa de venit si, in consecinta, nivelul salariului stabileste nivelul de viata al familiilor de salariati. Acestea sunt formate, in medie, din peste trei persoane, din care doar jumatate sunt salariati.
Analiza releva ca aproape 90% din veniturile banesti ale unei gospodarii de salariati provin din salarii brute si alte drepturi salariale, un procent din agricultura, alt procent din activitati independente si 6,6% din prestatii sociale.
De asemenea, ponderea veniturilor din prestatii sociale a crescut, in 2005, cu aproximativ 9% fata de 2004.

Veniturile din UE, sensibil departajate

In timp ce media europeana, in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii, se situeaza in mod constant la aproximativ zece procente, in Romania aceasta pondere este de peste patru ori mai mare. Studiul mai evidentiaza faptul ca romanii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp ce familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente.
Toate acestea influenteaza capacitatea de munca si sanatatea populatiei din Romania.
In ceea ce priveste veniturile medii echivalate pe o luna pe gospodarie, studiile arata ca in Malta, de pilda, acestea sunt de trei ori mai mari, iar in Danemarca de 7 ori.
Totodata, doi din cinci romani nu se descurca din punct de vedere financiar, dezvaluie raportul facut public recent de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca.
De asemenea, acesta indica faptul ca inca exista mari inegalitati de venit in Romania, o presiune speciala fiind resimtita de someri si de familiile cu un singur salariat, de persoanele mai in varsta si de pensionari, de parintii singuri si de familiile mari.

30% din familii prezinta restante la plata facturilor

Un fapt si mai putin laudabil este ca trei din patru romani nu isi pot permite o saptamana de concediu pe an, iar una din trei familii are acumulate restante de peste 12 luni la plata facturilor de electricitate, apa sau gaze.
O treime dintre familiile din tara noastra considera ca locuinta nu este de buna calitate, confruntandu-se cu probleme cum este lipsa de spatiu suficient, acoperis deteriorat sau lipsa unei toalete de interior cu apa curenta.
In mod surprinzator, in ciuda marilor inegalitati de venit si a conditiilor materiale modeste, romanii indica niveluri ridicate de satisfactie generala fata de viata, fericire si optimism fata de viitor. Nivelurile acestor parametri, raportate de studiul Fundatiei, sunt mai apropiate de cele inregistrate in statele UE 15 decat in oricare dintre noile state membre sau in Bulgaria. Cel mai semnificativ este faptul ca unul din trei romani se declara foarte optimist in ceea ce priveste viitorul, acesta fiind un procent cu mult mai ridicat decat cel identificat in Bulgaria sau in Turcia. Si satisfactia fata de locul de munca este ridicata in Romania, mai ridicata decat in cele zece noi state membre.
In tara noastra, autonomia locurilor de munca si perspectivele de avansare in cariera se situeaza la niveluri similare celor din noile state membre. Aproape unul din cinci romani este, totusi, ingrijorat ca si-ar putea pierde locul de munca in urmatoarele sase luni. In plus, studiul indica faptul ca romanii lucreaza mult, in medie cu 3 ore pe saptamana mai mult decat lucratorii din restul Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin