Expertii veterinari din UE au adoptat noi masuri de tranzitie destinate adaptarii produselor agricole din Romania si Bulgaria la normele europene, iar aceste masuri au fost prezentate, luni, Rusiei, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant al Comisi
Expertii veterinari din UE au adoptat noi masuri de tranzitie destinate adaptarii produselor agricole din Romania si Bulgaria la normele europene, iar aceste masuri au fost prezentate, luni, Rusiei, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, informeaza NewsIn.
Aceste masuri ar putea atenua ingrijiorarea Rusiei, care, invocand preocuparile legate de normele de securitate alimentara din cele doua tari, a amenintat ca va impune un embargo asupra produselor europene de orgine animala dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007. Astfel, Romania si Bulgaria nu au voie sa reexporte catre restul UE toate produsele de origine animala pe care cele doua tari le importa inainte de 1 ianuarie 2007 sau care se vor afla in vama la aceasta data si care nu respecta normele europene. Produsele neconforme cu standardele UE vor putea fi vandute pe piata interna sau reexportate pana la sfarsitul anului 2007 catre tari nemembre UE, dar numai cu autorizatie din partea statului destinatar. Totodata, au fost aprobate planurile de contingenta ale Romaniei si Bulgariei pentru controlul epidemiilor de gripa aviara, pesta porcina, febra aftoasa si boala de Newcastle. Aceste planuri de contigenta intra in functiune in cazul aparitiei unei astfel de boli contagioase de origine animala.
Chiar daca "nu reprezinta un raspuns la ingrijorarile exprimate de autoritatile ruse", aceste noi masuri au fost prezentate de expertii Comisiei Europene, luni, la Moscova, in timpul reuniunilor avute cu omologii lor rusi, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Philip Todd. Reuniunile au drept scop sa explice partii ruse ca au fost luate "toate garantiile necesare" pentru a mentine standardele europene in materie de securitate alimentara si dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, a adaugat oficialul european.
La summitul UE-Rusia desfasurat vineri la Helsinki, presedintele rus Vladimir Putin a confirmat ca Moscova are "probleme de securitate alimentara si de sanatate veterinara cu cele doua tari". El a reprosat Comisiei Europene ca nu a discutat cu Rusia despre aderarea Romaniei si Bulgariei in privinta "chestiunilor care sunt in interesul tuturor". (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.