Din Austria in Coreea si de la New York la Kuala Lumpur, Romania sarbatoreste Ziua Nationala si apropiata aderare la comunitatea europeana prin concerte, spectacole de teatru, proiectii de film, expozitii si targuri traditionale.
Programul de promovare diplomatica si culturala al Romaniei acopera anul acesta 51 de state, dintre care 31 de tari europene.
O parte dintre aceste evenimente fac parte din proiectele initiate de MAE - "Romania in Advent", "Romania de langa tine" si turneul spectacolului lui Dan Puric, "Don Quijote" -, altele sunt organizate de institutele culturale din strainatate si de misiunile diplomatice ale Romaniei.
"Romania de langa tine" (in organizarea ICR) - consta in organizarea unor concerte, in sali de prestigiu din Europa, ale Filarmonicii George Enescu (la Bruxelles, Amsterdam si Luxemburg), ale Orchestrei de Camera Radio, precum si ale altor personalitati ale muzicii romanesti. De asemenea, proiectul asigura participarea Romaniei ca invitat special la evenimentul anual "Marché de Noel" de la Strasbourg (25 noiembrie - 15 decembrie), care cuprinde concerte, spectacole de strada, prezentari de obiceiuri traditionale de iarna, mesteri populari, expozitii.
"Romania in Advent" (in organizarea ICR) consta in 26 de concerte in biserici si catedrale, cu ocazia Craciunului (concerte camerale, coruri a capella si de tip bizantin), la Londra, Paris, Roma, Copenhaga, Dublin, Lisabona, Strasbourg etc.
Intre 27 si 29 noiembrie, Teatrul Odeon a fost in turneu in Ungaria (la Budapesta si Debrecen), cu "joi.megaJoy" de Katalin Thuroczy, in regia lui Radu Afrim si un spectacol-lectura dedicat Elizabetei Rizea din Nucsoara, marcand astfel Ziua Nationala si integrarea din 2007. Intre 3 si 6 decembrie, Odeonul va fi in Belgia: "Portretul lui Dorian Gray", dupa Oscar Wilde, in regia lui Dragos Galgotiu, va avea pe 5 decembrie o reprezentatie la Bruxelles.
La Viena, ieri a avut loc deschiderea celei de-a IV-a editii a "Forumului Romania", in prezenta ministrului Afacerilor Externe, organizat de Institutul pentru Studii Est si Sud-Est Europene (OSI), si prezentarea volumului "Romania", urmat de un moment artistic sustinut de Damian Draghici. Draghici va concerta, de asemenea, in capitala Austriei, pe 3 decembrie, la Palatul Schonbrunn, tot atunci fiind programat un concert al pianistului Sherban Lupu, impreuna cu "The Peasant Virtuoso of Romania". Pe 12 decembrie, Institutul Cultural Roman de la Berlin va gazdui o seara de gala cu soprana Angela Gheorghiu. La New York, Institutul Cultural Roman organizeaza (impreuna cu Festivalul International de Film Transilvania si Tribeca Film Festival), Festivalul de Film Romanesc "Romania '89" (1-3 decembrie, la Tribeca Cinemas).
La Kuala Lumpur si Georgetown (Malaezia), Ministerul Afacerilor Externe organizeaza doua concerte, sustinute de pianista Ilinca Dumitrescu si fagotistul Vasile Macovei la Sala de concerte a Fundatiei "Soka Gakkai Malaysia" si Filarmonica din Georgetown; tot la Kuala Lumpur va avea loc un vernisaj al expozitiei de fotografie "Romania vazuta de sus" a artistului Stefan Petrescu.
In Austria, Belgia, Coreea de Sud si Republica Coreeana, Elvetia, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Federatia Rusa, Uzbekistan si Australia sunt planificate manifestari - de la expozitii la dezbateri - avand ca tema programul "Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007", iar receptii pentru sarbatorirea lui 1 decembrie vor fi tinute, ca-n fiecare an, la toate misiunile diplomatice si culturale romanesti din lume.