Rusia va ridica embargoul impus importurilor de produse agroalimentare din Republica Moldova, in special asupra vinurilor. „Am convenit reluarea transporturilor de carne si de vin din Republica Moldova catre Rusia", a declarat Vladimir Putin, dupa o runda de discutii cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin, la summitul CSI din Belarus.

Moscova a interzis in martie importurile si comercializarea vinurilor din Georgia si din Republica Moldova, afirmind ca acestea contin pesticide periculoase pentru sanatate. Tbilisi si Chisinaul au declarat ca masura a fost de natura politica.

La aflarea stirii, exportatorii de vinuri din Republica Moldova si-au exprimat un optimism prudent. „Producatorii nationali trebuie sa isi reia contactele cu distribuitorii rusi. Trebuie sa ne concentram eforturile in aceasta directie, in loc sa ne prezentam productia pe alte piete unde vinurile noastre nu au prea mult succes", a declarat presedintele Uniunii exportatorilor de vinuri din Republica Moldova, George Kozub, relateaza AFP. Ministrul rus al Agriculturii, Alexei Gordeiev, a subliniat insa ca serviciile sanitare ruse trebuie sa „controleze minutios" calitatea vinurilor moldovenesti.

Pierderile inregistrate de Republica Moldova, care isi exporta 80% din vinuri spre Rusia, sint estimate de Chisinau la cel putin 400 de milioane de dolari. (E.M.)