Nemaiavind loc in Anglia, oligarhii imbogatiti in urma afacerilor cu petrol s-au orientat spre piata fotbalistica franceza, in vizor fiind Olympique Marseille.

Prima liga de fotbal franceza este una dintre putinele care nu au fost profanate de finantele oligarhilor rusi, insa nu mai este mult pina cind si Hexagonul va fi invadat de culoarea incerta a banilor veniti de la Rasarit. Olympique Marseille, singura echipa din Franta care a cistigat Cupa Campionilor Europeni, este pe cale sa incapa pe mina miliardarului rus Leonard Blavatnik (48 ani), magnat al petrolului, actionar la TNK-BP si asezat de revista „Forbes" pe locul 63 in topul celor mai bogati oameni ai planetei. Prietenia sa cu actualul proprietar al lui Olympique, Robert Louis-Dreyfus, ar putea grabi incheierea acestei tranzactii, mai ales ca alti doi miliardari rusi, Mihail Fridman si Victor Vekselberg, au pus ochii pe gruparea de pe Coasta de Azur.

Buzunare sparte

Acestia aproape ca nu mai au loc sa investeasca la nord de Canalul Minecii, unde piata ruseasca este deja reprezentata de Alexander Gaidamak (Portsmouth), Vladimir Romanov (Hearth of Midlothian) sau Roman Abramovici, puternicul investitor al lui Chelsea, care a mai sustinut financiar pe TSKA Moscova, dar si grupari din Portugalia, Olanda sau Brazilia.

In plus, se banuieste ca in spatele patronului sau „Chelsky" se afla temutul Boris Berezovski, controversatul miliardar aflat in razboi cu Putin, despre care jurnalistul Paul Klebnikov (asasinat in 2004) scria in 1996 ca este unul dintre principalii capi ai Mafiei ruse. Ca prin cluburile din Albion afaceristii rusi spala bani este un secret pe care il stie toata lumea, dar autoritatilor le este greu sa-l probeze.

Spre exemplu, la inceputul acestui an, Chelsea FC avea un deficit de aproape 300 milioane de euro, iar acest lucru nu l-a deranjat pe Abramovici. Ba mai mult, el a scos din buzunar 45 de milioane de euro, pentru a-l achizitiona pe Andrei Sevcenko, iar pe Hernan Crespo, jucator pentru care platise 26 de milioane de euro, l-a imprumutat la Inter Milano.

Campionat ruso-ucrainean

Afaceristii controversati, care nu au insa probleme cu autoritatile din spatiul ex-sovietic, stiu ca se pot scoate bani buni si fara a fi nevoiti sa emigreze. Astfel, Rinat Ahmetov, patronul lui Sahtior Donetk, are initiativa de a uni campionatele Ucrainei si Rusiei, scopul nefiind neaparat acela de a alcatui o competitie mai valoroasa, cit mai ales de a spori veniturile financiare. Liga rusa primeste in prezent din drepturile tv 50 de milioane de dolari, cifra care ar creste considerabil in cazul in care cele doua piete vecine s-ar uni.

Pe de alta parte, directorul executiv al lui Bayern München, Karl Heinz Rumenigge, incearca sa apere interesul fotbalului din tara sa si cere Uniunii Europene sa intervina pentru „a frina excesele miliardarului rus Roman Abramovici", fara a veni insa cu solutii concrete in acest caz explicit.