Situatia nesigura din Irak i-a determinat pe cei doi lideri sa faca apel la gazduirea regelui Abdullah.

Presedintele George W. Bush s-a deplasat ieri la Amman pentru a se intilni cu premierul irakian Nuri al-Maliki. Prima intalnire anuntata intre Bush si premierul; Maliki a fost anulata din motive de timp, potrivit Palatului regal de la Amman. Separat, insa, cei doi oficiali s-au intretinut cu Abdallah II, pentru ca Nouri al-Maliki l-a vazut pe rege, inainte de sosirea presedintelui american.

Bush urma sa discute cu al-Maliki despre modalitatile de a reduce valul de violente din Irak si despre transferarea de responsabilitati de securitate catre trupele irakiene. Insusi faptul ca liderii s-au intilnit in Iordania, nu in Irak, arata cit de periculoasa e considerata situatia.

Chiar ieri, cu citeva ore inainte de summitul de la Amman, „The New York Times" publica un raport secret realizat de consilierul de securitate al presedintelui Bush, Stephen Hadley, in care acesta isi exprima neincrederea in capacitatea premierului irakian de a controla situatia din Irak. Hadley analizeaza ceea ce considera ca este „o campanie de a consolida puterea siitilor in Irak" si adauga: „Trebuie sa stabilim daca premierul este atit dornic, cit si capabil de a se ridica asupra agendelor de tip sectar promovate de altii. Oare impartasim aceeasi viziune cu Maliki despre Irak? Daca da, este el capabil sa ii domine pe cei care doresc hegemonia siita sau recuperarea puterii de sunniti?".

Alt raport pesimist

In acelasi timp, „Washington Post" dadea publicitatii alt raport secret, redactat de colonelul de puscasi marini Peter Devlin, care arata ca provincia Anbar, dominata de sunniti, se afla in miinile al-Qaeda si nu poate fi recistigata. „In ciuda succesului alegerilor din decembrie, aproape toate institutiile guvernamentale, de la nivelul satelor pina la nivelul provinciei, s-au dezintegrat sau au fost masiv infiltrate de al-Qaeda din Irak", arata Devlin.