DNA a musamalizat dosarul privind jaful lichidarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Asa reiese, negru pe alb, din proaspata decizie a Inaltei Curti, care a desfiintat ordonanta procurorului Mariana Alexandru, de la DNA, care a dat NUP tuturo
DNA a musamalizat dosarul privind jaful lichidarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Asa reiese, negru pe alb, din proaspata decizie a Inaltei Curti, care a desfiintat ordonanta procurorului Mariana Alexandru, de la DNA, care a dat NUP tuturor persoanelor acuzate. Instanta suprema a dispus, totodata, retrimiterea dosarului BIR inapoi la DNA in vederea inceperii urmarii penale impotriva judecatorilor, lichidatorilor si inaltilor functionari ai BNR, care au facut posibil un jaf cotat de expertizele efectuate in dosar la peste 580 miliarde lei vechi. Persoanele impotriva carora s-a cerut inceperea urmaririi penale sunt lichidatorii Arin Stanescu (alias Arie Sharev) si Andrei Calin Zamfirescu (actualul sef al Uniunii Nationale a Avocatilor din Romania - aripa clasica), acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in vederea obtinerii unor foloase injuste, prin intermediul firmei SC Reconversie si Valorificare Active (RVA SA), firma prin care s-ar fi aspirat peste jumatate din sumele incasate cu titlu de recuperari de creante, incasari din valorificarea unor active etc. Imensele sume, de ordinul sutelor de miliarde lei vechi, ar fi fost "decontate" de RVA SA cu justificari din cele mai surprinzatoare, de la onorarii profesionale si pana la bonuri de benzina pentru deplasarile lichidatorilor, deconturi suspectate de masluire si pentru a caror verificare Inalta Curte a ordonat DNA sa administreze o expertiza.
Urmarirea penala va fi inceputa si impotriva judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, Maria Navala, Anca Bumbulut si Cristina Petrovici (fosta Negru), acuzate, printre altele, ca au permis prin deciziile lor ca lichidatorul RVA SA sa vanda cum doreste activele BIR si sa-si deconteze ce sume a crezut de cuviinta. In privinta judecatorilor sindici, Inalta Curte a specificat ca indiferent daca onorariile incasate de lichidatori au fost aprobate prin hotarari judecatoresti, raspunderea penala a magistratilor "nu este exclusa atunci cand sunt indicii sau probe ca s-a actionat cu grava neglijenta sau in mod abuziv".
Alte persoane ce vor fi urmarite penal de DNA sunt fostii guvernatori BNR Emil Iota Ghizari si Mihai Bogza, acuzati ca ar fi actionat in scopul avizarii ca lichidator a BIR a firmei RVA SA, prin eliminarea din competitie a cunoscutei firme "Pricewaterhouse Coopers". In cauza, urmarirea penala va fi reinceputa si impotriva altor persoane.
Judecatorii supremi au mai stabilit ca DNA a ingropat acest dosar prin ordonanta din 23.11.2005, dispunand NUP pentru toti acuzatii, in conditiile in care urmarirea penala era inceputa "in rem". Actul de incepere a urmarii penale a fost insa furat din dosar, el fiind dat judecatorilor de reprezentantii actionarilor BIR.
CEDO a determinat redeschiderea dosarului BIR
Initial, plangerea contra rezolutiei de NUP formulata de reprezentantii celor 2188 de actionari ai BIR vatamati prin falimentarea frauduloasa a bancii, a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti. Inalta Curte a admis insa recursul si a dispus inceperea urmarii penale impotriva persoanelor implicate si datorita faptului ca CEDO de la Strasbourg, se afla in pronuntare pe admisibilitatea plangerii pagubitilor BIR.
Judecatorii europeni au trimis in iulie 2006 un set de intrebari Guvernului roman, prin care cer sa li se precizeze daca a existat un proces echitabil cu privire la lichidarea BIR, modul in care BNR a supravegheat aceasta banca si, mai ales, elemente despre procedurile de lichidare si prestatia lichidatorilor judiciari. Cum DNA nu a facut nimic pana in prezent in dosarul BIR, Romania risca o condamnare de rasunet in acest dosar de la CEDO.
Reprezentantii BIR au formulat recent o plangere penala la Procurorul General al Romaniei impotriva procurorilor DNA, Mariana Alexandru, Calin Nistor si Mihaela Iorga Moraru, pe care ii acuza de favorizarea infractorilor care au jefuit banca, prin neefectuarea din 2003 a actelor de urmarire penala ce se impuneau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.