Pe fondul unui summit NATO la care SUA, Franta si Letonia au cautat prim-planul, Chirac a dat o lovitura diplomatica invitindu-l pe Putin la o cina aniversara.

Kremlinul a anuntat insa marti seara ca, desi s-au facut pregatiri pentru deplasarea lui Putin in Letonia, probleme legate de programul prezidential vor impiedica participarea acestuia la aniversarea celor 74 de ani impliniti de Jacques Chirac.

„Sa nu umilim Rusia"

Intilnirea urma sa aiba loc la Riga, imediat dupa incheierea summitului NATO, singurii invitati fiind Vladimir Putin si presedinta Letoniei, Vaira Vike-Freiberga.

Dupa ce a negat zvonurile privind invitatia adresata lui Putin, Parisul a aratat ca participarea liderului de la Kremlin fusese stabilita cu citeva luni inainte. „Din moment ce presedintele se afla la Riga, Rusia a propus ideea unei cine in trei, la sfirsitul summitului, pe care sa o gazduiasca presedinta Letoniei, Vaira Vike-Freiberga", se arata intr-un comunicat citat de AP. Parisul a negat insa orice incercare de a media relatia dintre Moscova si Riga, destul de rece dupa aderarea Letoniei la NATO, in 2004. Cina in trei pare sa fi fost propusa mai mult in virtutea principiului „nu trebuie sa umilim Rusia", promovat de presedintele francez.

Reactii malitioase

Oficialii NATO s-au aratat uimiti de initiativa lui Jacques Chirac. „Tipic pentru Chirac. Incearca sa puna in umbra SUA si Letonia", a declarat un diplomat american, citat de „International Herald Tribune". „Voi pleca inainte de sosirea presedintelui Putin si inainte de presupusa cina", a declarat grabit premierul Tony Blair. „Premierul nu este deloc suparat. Geografia e geografie, calatoriile sint calatorii. Aniversarile sint chestiuni private. Pe masura ce imbatrinesti, ele devin tot mai private", completeaza malitios un comunicat al cancelariei britanice. In 1976, cind Chirac detinea functia de prim-ministru al Frantei, Tony Blair era barman in Paris, in timpul unui an universitar petrecut in Franta.