Venit in vizita la Bucuresti, la invitatia unei banci, fostul cancelar german s-a lansat in apararea dependentei energetice europene fata de Rusia.

Aflat in vizita in Romania, la evenimentul organizat de Bancpost la implinirea a 15 ani de la infiintarea bancii, fostul cancelar german Gerhard Schröder (foto) a respins posibilitatea ca Europa sa evite dependenta energetica fata de Rusia. Fostul cancelar, actual consultant al gigantului energetic rus Gazprom, a declarat chiar ca Europa ar trebui sa renunte „la orice pas care ar putea fi interpretat ca o ingradire pentru Rusia", arata MEDIAFAX. Schröder a atras atentia ca, daca Europa nu va avea o atitudine „prietenoasa", Rusia s-ar putea orienta catre parteneri asiatici, cum ar fi China si India.

Actualul angajator al lui Schröder, Gazprom, detine monopolul gazelor naturale din Rusia si asigura un sfert din consumul de gaze al Europei. In urma cu doua saptamini, presedintele Traian Basescu declarase ca UE trebuie sa iasa din dependenta energetica fata de Rusia, pentru a evita transformarea Gazprom in-tr-un „instrument de presiune politica".