Alaturi de principala acuza, de a fi fost racolat in 1968, pe vremea studentiei, textul propune argumente in favoarea acestei teze - aprobarea unei burse de studii post-universitare in Turcia, in 1971, pastrarea cetateniei romane cativa ani - si reia
Alaturi de principala acuza, de a fi fost racolat in 1968, pe vremea studentiei, textul propune argumente in favoarea acestei teze - aprobarea unei burse de studii post-universitare in Turcia, in 1971, pastrarea cetateniei romane cativa ani - si reia teme vechi de prin 1990. Un articol din Cotidianul din 11 noiembrie a.c. critica textul calificandu-l "o anonima care incearca sa-l arunce in dosariada pe istoricul Mihnea Berindei". Nu voi specula in nici un fel cu privire la ce se afla in dosare. Astept sa vad ce vor pune SRI si SIE la dispozitie si ce spune o investigatie profesionala. Anonima demascatoare contine insa multe afirmatii despre care eu insumi am date. Inclusiv pentru perioada anului 1989, cand, sugereaza autorul, Berindei ar fi scazut implicarea sa in activitatea Ligii pentru apararea drepturilor omului in Romania. Or, ziaristii veniti pentru a-mi lua interviuri au primit toti datele si sfaturile de la Mihnea. In seara zilei de 31 mai 1989, o zi dupa interviul dat reporterului de la TV5 trimis tot de Mihnea si dupa doua zile de greva a foamei, am primit un telefon de la Paris. Era Berindei. Incercase aproape continuu sa ma prinda la telefon in acele zile dramatice.
In decembrie 1989, dupa revolutie, Berindei m-a cautat pentru a ma pune in contact cu alti critici ai regimului Ceausescu. In urma unor astfel de telefoane a fost creat GDS. Formula anonimei, ca initiativele lui Berindei reprezinta "principiul extremei stangi internationale potrivit caruia viata politica nu trebuie sa se bizuie pe partide, ci pe sindicate si organizatii civice" lasa dubii asupra nivelului intelectual al autorului. Societatea civila reprezinta un ingredient indispensabil democratiei, ideea este astazi bine confirmata, un truism. Berindei a sprijinit nu doar GDS, ci si alte initiative, precum APADOR-CH. Dar niciodata Mihnea nu a contrapus militantismul civic implicarii politice. In fond, Berindei este un idealist pragmatic.
"In calitate de membru fondator al GDS, il are ca partener pe Sorin Antohi" sustine anonima. Dar Berindei nu este membru fondator al GDS chiar daca l-a "mosit", si nu a avut vreo relatie speciala cu Antohi. Apropiatii lui au fost altii. A obtinut finantari pentru multe initiative din tara, dar nu a avut nici un fel de implicare in "distribuirea in Romania", cum sta scris, "a primelor fonduri si burse atribuite de organizatiile conduse de Soros". Ideea ca la inceputul anilor '90 "taia si spanzura" la revista 22 e tot mirobolanta. In sfarsit, se fac o multime de referiri la conexiunile lui Mihnea cu "miscarea de extrema stanga franceza si internationala". Iata tema clasica a exilului pe care o stiu din 1990. S-a intamplat sa urmaresc ani la rand legaturile lui Berindei din Franta. Ele nu se orientau dupa distinctia stanga-dreapta, ci dupa atitudinea fata de regimul Ceausescu sau, apoi, fata de Ion Iliescu. Berindei coopera cu orice adversar al acestor regimuri.
Nu am spatiu sa ma ocup de alte alegatii ale "demascarii" despre a caror falsitate as putea vorbi. Afirm in cunostinta de cauza: Mihnea Berindei a fost unul dintre cei mai redutabili adversari ai regimului Ceausescu. E mai putin faimos decat altii intrucat a preferat sa actioneze cu discretie, cu pricepere si eficacitate. Performantele i-au creat adversari si in exil, si in tara. Acestia stiu bine ce a reusit si nici acum, dupa 16 ani, nu-l iarta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.