Catherine Colonna, ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, vorbeste in exclusivitate pentru ,,Cotidianul’’ despre deschiderea pietei muncii din Franta pentru romani.

Cit de pregatita este Romania pentru integrare? Care sint principalele probleme cu care se va confrunta?

Pentru ca tara dumneavoastra sa isi incheie integrarea in cele mai bune conditii, o incurajam sa traga foloasele de pe urma mecanismelor de supraveghere instaurate de Comisia Europeana. Aceste masuri sint normale, nu au nimic discriminatoriu si sint valabile, de altfel, si pentru Bulgaria. Este indispensabila continuarea instaurarii de mijloace pentru ca fondurile venite de la UE sa fie gestionate eficient.

Franta are numeroase probleme cu imigratia si cu munca ilegala. De ce a adoptat totusi masuri mai putin stricte fata de Romania decit alte tari UE?

Libera circulatie a miinii de lucru este unul dintre principiile care stau la fundamentul Europei. Franta doreste sa trateze egal muncitorii romani si cetatenii celorlalte noi state membre. Am decis astfel sa deschidem progresiv si controlat piata muncii franceze cu incepere de la 1 mai 2006 pentru partenerii care ni s-au alaturat la 1 mai 2004, si inca de la data aderarii lor, pentru cele doua noi tari partenere, deci cu incepere de la 1 ianuarie 2007. Reprezinta de fapt un tratament favorabil; Romania nu va trebui sa astepte doi ani. 60 de meserii vor fi deschise, in sapte sectoare de activitate, acoperind o arie foarte larga a economiei: constructii, industria hoteliera, agricultura etc.

Care sint domeniile de colaborare foarte buna dintre Franta si Romania? Dar cele deficitare? Cum pot fi acestea din urma ameliorate?

Franta este primul stat in preferintele studentilor romani care urmeaza cursuri in strainatate: peste 5.000, iar 10% dintre acestia beneficiaza de burse din partea guvernului francez sau a Agentiei Universitare pentru Francofonie. Cooperarea noastra bilaterala la nivel administrativ este si ea exemplara: cu patruzeci de infratiri din 1998 si pina in prezent, raminem principalul dumneavoastra partener in acest domeniu. Subliniez si cresterea constanta a schimburilor noastre economice si comerciale, Franta fiind cel de-al patrulea partener comercial al Romaniei. Investitiile noastre au crescut cu peste 20% in 2005 si acopera ansamblul activitatilor economice, industriale, precum si serviciile.

Axa presedintelui Traian Basescu (Bucuresti - Londra - Washington), care exclude Parisul, mai este in vreun fel actuala?

Parteneriatul dintre Franta si Romania este bine ancorat in istorie si promitator in cadrul UE. De acum inainte, in calitate de stat membru, Romania se va interesa din ce in ce mai mult in privinta mecanismelor si programelor europene in materie de aparare si de securitate comune, iar acesta este un lucru foarte bun.

Doua zile in Romania Catherine Colonna a sosit ieri la Bucuresti pentru o vizita de doua zile la invitatia ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu. Colonna va fi primita in cursul acestei zile la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, apoi de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Ministrul francez se va mai intilni si cu comisarul european Leonard Orban.