George W. Bush va face demersuri pentru eliminarea vizei de calatorie in SUA a cetatenilor statelor est-europene, membre ale UE.

„Sint bucuros sa anunt ca voi colabora cu Congresul si cu partenerii nostri internationali pentru a extinde programul de eliminare a vizelor", a precizat Bush in timpul unei vizite in Estonia.

Controverse

Subiectul vizelor a fost motiv de disputa pentru tarile fost comuniste, dupa ce au devenit membre UE. Loiale Washingtonului in razboiul contra terorismului, acestea sustin dreptul cetatenilor lor sa fie tratati la fel ca si ceilalti europeni.

In prezent, cetatenii din 14 state vest-europene, plus Slovenia, pot calatori in SUA fara viza, pe o perioada de 90 de zile, in interes de afaceri sau de turism. Locuitorii celorlalte state membre UE, printre care si Grecia, Cipru, Malta, trebuie sa treaca prin procesul de acordare a unei vize de calatorie.

„Trebuie sa stim cine intra si cind iese din tara si, cu cit exista un schimb mai bun de informatii, cu atit mai usor va fi pentru mine sa merg in fata Congresului si sa cer simplificarea procedurilor pentru Estonia", a precizat Bush.

Noi sisteme de securitate

Un sistem securizat de calatorie presupune ca americanii sa primeasca date despre pasagerii care pleaca dintr-o tara inainte ca acestia sa urce la bordul avionului. Noile state membre UE nu pot indeplini inca cerintele de securitate, de aceea sistemul actual nu a fost extins si in cazul lor.

Oficialii UE au sustinut mereu ca renuntarea la vize trebuie sa fie o masura reciproca si s-a pus problema unor sanctiuni diplomatice, cum ar fi, de pilda, introducerea vizei pentru americanii care calatoresc in spatiul UE.