Deputatii au votat ieri infiintarea unei noi Autoritati pentru Turism, care ar urma sa fie subordonata direct Guvernului.

Propunerea legislativa care apartine unor deputati PSD nu a fost agreata de Guvern (punctul de vedere negativ a fost elaborat de specialisti din Ministerul Transporturilor), iar la Senat a fost respinsa.

„Prin trecerea in subordinea Guvernului, ANT devine o institutie independenta, cu rang apropiat unui minister si poate promova proiecte guvernamentale proprii", ne-a declarat unul dintre autorii propunerii legislative. In expunerea de motive se arata ca datele statistice demonstreaza ca in ultimii ani turismul romanesc nu a obtinut rezultate notabile in ciuda potentialului existent si ca „in etapa in care intra Romania este nevoie pentru turismul romanesc de o entitate care sa nu depinda de un minister".

Platformistii au votat contra

Legea a trecut cu 134 de voturi pentru (PSD, PNL, PC si PRM) si 72 contra (PD, UDMR si minoritati). De mentionat ca sapte platformisti dintre cei noua prezenti in sala au votat contra. UDMR a contestat votul sustinind ca legea are caracter organic (situatie in care erau necesare 167 de voturi pentru a trece), dar s-a demonstrat contrariul. Legea urmeaza sa fie, sau nu, promulgata de catre presedintele Basescu.