Raportul Comisiei de ancheta pentru activitatile CIA in Europa subliniaza ingrijorarea cu privire la existenta unei inchisori secrete in Romania.

Raportul intocmit de europarlamentarul Claudio Fava nu exclude posibilitatea ca serviciile secrete americane sa fi operat la o „baza clandestina din Romania". Raportorul se arata „extrem de ingrijorat" de lipsa controlului autoritatilor romane asupra bazei de la Mihail Kogalniceanu, de unde se considera ca au plecat doua zboruri cu destinatia Guantanamo. Suspiciuni planeaza si asupra bazei militare poloneze de la Szymany.

Fava a remarcat lipsa de cooperare a Bucurestiului si a Varsoviei pe parcursul anchetei, precum si negarea constanta de catre Romania a informatiilor vehiculate in presa privind implicarea in activitatile CIA, relateaza BBC. Raportul contabilizeaza nu mai putin de 1.245 de escale europene ale zborurilor CIA, dintre care 21 in Romania. Majoritatea au avut scop logistic, dar unele au servit la transferul de prizonieri, mai arata documentul.

Javier Solana, inaltul reprezentant pentru politica externa comuna, si Gijs de Vries, coordonatorul politicii antitero a UE, au fost criticati pentru ascunderea unor informatii. Claudio Fava isi propune ca raportul sa determine adoptarea unei rezolutii a Parlamentului European pe aceasta tema.