Curtea de Apel a decis aseara arestarea pentru 20 de zile a patru din lotul celor opt inculpati din dosarul privatizarilor strategice.

Dorinel Mucea, Radu Mihai Donciu, Stamen Stantchev si Vadim Benyatov Don au primit aseara tirziu mandate de arestare preventiva de cite 20 de zile dupa o sedinta la Curtea de Apel care a durat aproape toata ziua de ieri. Primii trei au facut recurs, iar avocatul lui Benyatov a spus ca asteapta intii sa vada motivatia procurorilor.

Stantchev si alte sapte persoane sint cercetate pentru ca ar fi obtinut si folosit informatii confidentiale in timpul unor licitatii sau privatizari organizate de Ministerele Economiei si Telecomunicatiilor. Trei romani sint acuzati de tradare prin transmitere de informatii secrete: Dorinel Mucea, fostul adjunct al sefului Oficiului de Privatizare, Mihai Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor, si Robert Neagoe, fost director al Directiei Juridice din MEC. Pentru spionaj sint acuzati Stamen Stantchev, cetatean bulgar, consultant al CSFB Londra si Credit Anstalt Investement Bank GmbH Austria, Susak Michal, cetatean ceh, fost vicepresedinte pentru piete emergente al CSFB Londra si in prezent director executiv al fondului de investitii PPF Investments, Vadim Benyatov Don, responsabil in CSFB Londra, pentru problemele privind pietele de energie emergenta, Mustafa Oral, cetatean turc, considerat unul dintre canalele de legatura, si Mircea Flore, cetatean roman, reprezentant permanent in Romania al CSFB.

„Spion" in doua guverne

Bulgarul Stantchev a fost cercetat de procurori nu doar pentru ultimele sale luni in Romania, ci pentru ce a facut din 2003 pina in 2006. Stamen Stantchev si-a inceput activitatea in Romania in 2003, potrivit probatoriului anchetatorilor. Noutatea infirma prima concluzie din rezolutia procurorilor, potrivit careia cercetarile impotriva bulgarului pentru acuzatia de spionaj au vizat faptele acestuia „din ultimele luni". Materialul probatoriu al anchetatorilor arata ca bulgarul facea afaceri in Romania inca din perioada guvernului Nastase. Privatizarile pretins viciate de Stantchev si de membrii retelei sale dateaza inca din 2003, cind acesta si-ar fi organizat „gruparea de criminalitate".

Cum s-a ajuns la retinere

Initial, procurorii au considerat suficienta masura interdictiei de a parasi localitatea in ceea ce ii priveste pe sase dintre cei opt invinuiti. Marti noapte insa, dupa ce au cercetat documentele, CD-urile si dischetele sechestrate cu ocazia perchezitiilor de la domiciliile unora dintre cei cercetati, anchetatorii au inlocuit masura preventiva de interzicere a parasirii localitatii cu cea de retinere. Una dintre probele pe care s-au bazat procurorii este aceea a inregistrarilor efectuate de SRI ale convorbirilor telefonice ale lui Stantchev. Conform procurorilor, scripturile convorbirilor le-au intarit convingerea apartenentei inculpatilor la o retea a carei activitate era de natura sa pericliteze siguranta statului.

Totusi, cit inca era liber, Stantchev a facut recurs impotriva masurii de interdictie a parasirii Bucurestiului, pe motiv ca ii sint prejudiciate afacerile. Indignat, avocatul sau, Ovidiu Budusan, a declarat pentru NewsIn ca tocmai aceasta contestatie a determinat procurorul sa-l retina pe Stantchev, ceea ce ar fi nefiresc.

Casa conspirativa

Apartamentul „conspirativ" folosit de Stamen Stantchev pentru intilnirile cu romanii este proprietatea iranianului Hassan Hevdari. Desi detine apartamentul din 1993, Hevdari nu a mai fost vazut de citiva ani. Conform administratorilor blocului, de mai bine de doi ani, intretinerea este platita de Mihai Donciu, fostul consilier al ministrului Comunicatiilor.

Michal Susak isi da cu parerea Intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, Michal Susak, fost vicepresedinte in CSFB, unul dintre cei doi invinuiti care, alaturi de Mircea Calin Flore, nu se afla in tara , a declarat ca este dispus sa se intoarca in Romania pentru a lamuri situatia, „in functie de evolutia situatiei". El a mai spus ca acuzatiile ce i se aduc sint ridicole, ca privatizarile la care a contribuit au fost un succes. In ceea ce ii priveste pe colegii sai de „retea", Susak a spus ca nu se pronunta asupra acuzatiilor, dar ca pe Dorinel Mucea il considera un profesionist, iar pe Mustafa Oral un „playboy".