Cind trebuie sa gaseasca un nume pentru un bebelus, parintii isi bat capul mai tare decit niste creativi din publicitate in cautarea sloganului perfect. Intotdeauna vor prenumele cel mai grozav, dar deseori copilul se alege cu prenumele cel mai la moda.

Nici o generatie de bebelusi nu scapa de moda ei in onomastica: nume precum Gheorghe, Vasile si Ion sint acum la pensie, Rodica si Nuti au trecut binisor de virsta mijlocie, Bogdan si Dan ii cheama pe barbatii care stau sa se insoare. Un prenume favorit bintuie mintile parintilor de nou-nascuti dintr-o anumita generatie, pentru ca apoi toata lumea sa-si ia gindul de la el.

Numai Andrei si Andreea, Alexandru si Alexandra, Gabriel si Gabriela, Mihai si Mihaela au reusit sa se mentina in top zeci de ani si umplu si astazi registrele de nasteri de la starea civila. La fel Maria si Ioana, care sint la moda de pe vremea strabunicii si n-or sa dispara curind din cataloagele scolare.

Multe dintre mamele care se lupta acum cu scutecele le dau bebelusilor nume inspirate din Vechiul si din Noul Testament. Furori fac astazi pe certificatele de nastere numele Luca, David, Sara, Mara, dar si Mario sau Alessia.

Nume biblice pentru copiii de intelectuali

Lingvista Domnita Tomescu, autoarea cartii „Numele de persoana la romani", a cercetat si a descoperit cine rasfoieste cel mai des Biblia in cautarea numelui corect: „In special intelectualii isi boteaza copiii cu nume biblice. Matei, de pilda, este prenumele numarul unu printre copiii de intelectuali. Prenume precum Luca, Toma, David, Petru si Sara sint date de parintii care cauta rafinamentul cu orice pret: iar rafinamentul este dat de simplitate, raritate si sonoritate".

Lingvista Aurelia Balan Mihailovici, care a scris „Dictionarul Onomastic Crestin", spune ca, prin nume, parintii vor sa-si molipseasca odrasla de virtutile apostolului care l-a purtat: „Apostolii erau oameni cu o inteligenta fantastica si cu o putere de exprimare extraordinara. In plus, Matei, Luca, Toma, dar si Ana sau Maria, si ele la moda, sint scurte si sonore si destul de usor de alaturat unui nume de familie lung, de pilda. Nume precum Sara sint date de oamenii care au o cultura sau care au o cultura biblica, nu neaparat de crestini practicanti".

Numele influenteaza personalitatea

Numele n-are doar menirea de a-i gidila toata viata urechea purtatorului, ii si slefuieste acestuia personalitatea, a invatat psihoterapeuta Theodora Diana Mihaianu, presedinta Societatii Romane de Analiza Tranzactionala: „Daca eu aflu in copilarie ca Diana era zeita vinatorii, eu pot sa-mi creez in cap o imagine despre zeita vinatorii si asta sa-mi influenteze personalitatea. Sau daca ma cheama Maria, ca pe o matusa nebuna, ma influenteaza si asta.

Intotdeauna parintii isi doresc pentru copiii lor trasaturi de personalitate pe care ei insisi nu le au. Numele de sfinti sau de apostoli arata ca parintii isi doresc o apropiere de sacru, de ceva mai curat, de radacini, de valori mai sanatoase".

Nu intotdeauna insa parintii au habar ce inseamna numele copiilor lor: „Am intrebat-o pe o mamica de ce si-a botezat fetita Andreea. Nu stia nici macar de unde vine numele asta. I-am explicat ca vine de la Sfintul Andrei, care i-a crestinat pe romani si ca «andros» insemna barbat. I-am dorit ca fetita ei sa fie curajoasa ca un barbat", isi aminteste Aurelia Balan Mihailovici.

Fara prescurtari si diminutive

Domnita Tomescu a vazut ca azi fondul romanesc de prenume se innoieste cu nume vechi de cind lumea: „Aceasta innoire se face exclusiv pe cale culta, iar numele nu au diminutive sau hipocoristice (n.r. variante prescurtate). Copiii sint botezati Ioan, niciodata Ion, deseori parintii nu-i spun copilului Ionut, nici macar in familie. Petru e Petru, nu Petre sau Petrut".

Numele David, de pilda, a facut furori in Moldova acum doua sute de ani si dovada vremurilor sale de glorie se gaseste in numele unor localitati ca Davideni sau Davidesti. Prenumele Mara a fost purtat in Transilvania inca din secolul al XV-lea si intilnit prima data in Vechiul Testament, unde insemna „amar".

Doar Alessia si Mario sint intrarile absolut noi si in topul prenumelor, si in limba romana. „Alessia e legat de Alexandra, e mai nou folosit, e o traducere a numelui romanesc. Poate ca a aparut datorita romanilor plecati in Italia", cauta Aurelia Balan Mihailovici explicatii pentru naturalizarea in Romania a numelui italian.

Revansa impotriva comunistilor Lingvistii cred ca, prin numele de sfinti date acum copiilor, oamenii isi iau revansa pentru perioada comunista in care agreate erau numele laice. „In plus, renaste la noi spiritul religios, daca va uitati o sa vedeti ca bisericile sint pline", crede Domnita Tomescu.