Desigur, Amos Oz cunoaste dansul hassidic cu cartea, un ritual care asaza in centrul lui pretuirea pentru ceea ce sta scris.

„Cutia neagra" este un roman despre fragilitatea firii omenesti, surprinsa pe fundalul fragilitatii geopolitice a Israelului. Dramele personale se proiecteaza pe zbuciumul unui popor amenintat zi de zi. Autorul pare sa se intrebe daca dupa prabusirea unei relatii se poate gasi o cutie neagra care, ca in cazul avioanelor prabusite, poate marturisi, poate aduce dovezi, poate ajuta la reconstituirea starii de fapt de dinaintea prabusirii. Amos Oz este cel care cauta, prin fragmentele relatiei prabusite, prin frinturile de ginduri si sentimente din scrisorile gasite la locul accidentului, un sens. „S-a gasit cutia neagra?", intreaba primii sositi. „S-a gasit, spune autorul. O vom descifra."

Romanul e o cutie neagra a unei familii din care a mai ramas doar ceva scris, un sir de epistole ca niste fragmente de aripa, bucati dintr-o aparatura de bord intepenita la impact. Anchetatorul Oz nu se da batut, inainteaza in demersul sau cu meticulozitate si rabdare, punind toate datele cap la cap. Cauta zona unde a cedat echilibrul dintre iubire si ura, dintre grija fata de sine si grija fata de ceilalti. Rezultatul este chiar acest roman sensibil si tulburator. Poate ca, dupa ce-l cititi, veti intelege mai bine ce se petrece in zbuciumatul petic de pamint din Orientul Apropiat. „Cutia neagra" inchide in sine si imaginile vietii de zi cu zi a Israelului, cu o privire atenta, proaspata si cu un foarte fin umor, innobilat de o lunga traditie. Oz este un scriitor care stie sa captiveze, sa mentina o tensiune constanta a lecturii, sa mentina treaza curiozitatea celui care vrea sa stie tot ceea ce poate spune o cutie neagra.

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!