Sase dintre cele opt persoane invinuite de spionaj economic sau de tradare au fost aseara chemate la audieri la Parchetul General.

Modul spontan in care a fost chemat tot grupul acuzat de procurori de tradare sau spionaj, adica Stamen Stancev, Dorinel Mucea, Radu Donciu, Mustafa Oral, Vadim Benyatov si Robert Marius Neagoe, anunta ca audierile se puteau finaliza inclusiv cu ordonante de retinere. Vadim Benyatov, responsabilul in cadrul CSFB Europe Ltd. Londra pentru problemele privind pietele emergente de energie, a declarat, la intrarea in Parchet, ca are contracte in foarte multe tari, dar ca pina acum in nici unul dintre ele nu a fost acuzat de spionaj.

Ceilalti doi acuzati din acest dosar, Michal Susak si Mircea Calin Flore, sint plecati din tara. Ei sint singurii carora procurorii inca nu le-au prezentat invinuirile ce li se aduc. La ora inchiderii editiei, nici unul dintre cei sase nu stia daca la sfirsitul audierii va fi liber sau retinut.

Michal Susak e socat de acuzatii

Michal Susak, cehul acuzat de spionaj si care a lucrat pina recent pentru Credit Suisse First Boston, a respins acuzatiile autoritatilor romane, intr-o declaratie acordata publicatiei „Czech Business Weekly". „Am auzit de aceasta ancheta din presa romaneasca. Sint socat, pentru ca acuzatiile sint ridicole. Ultima data am fost in Romania pe 15 noiembrie si nu m-a abordat nimeni. Voi reveni in Romania daca voi avea garantia ca nu voi fi restrictionat acolo in mod ilegal, dar inca nu am aceasta garantie. Voi colabora cu autoritatile romane, dar probabil cel mai bine e s-o fac prin intermediul avocatilor", a declarat Susak. Acesta este acuzat ca, prin legaturile sale in Ministerul Economiei, a initiat, impreuna cu Stamen Stancev, demersuri pentru a se implica in privatizarea Complexului energetic Turceni si a reusit sa cumpere, la pret preferential, 0,85% dintre actiunile Romexterra Bank, detinute anterior de Transgaz SA, companie din subordinea Ministerului Economiei.

32 de milioane de euro din privatizari

Cu exceptia privatizarilor din sectorul distributiei de energie electrica, Credit Suisse First Boston (CSFB) a fost, singura sau in consortiu, consultant al statului roman in privatizarea intregii zone energetice. Astfel, CSFB a consiliat statul roman la privatizarea Petrom si a celor doua distributii de gaze, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.

Comisionul de succes acordat consultantului pentru privatizarile din energie se invirte in jurul valorii de 1,5%, ceea ce inseamna ca, in cazul acestor trei privatizari, sumele platite de stat CSFB se ridica la aproape 32 de milioane de euro.

Iar asta nu e tot. Toamna trecuta, CSFB a cistigat si contractul de consultanta la privatizarea ultimului producator de gaze aflat in proprietatea statului, Romgaz. Insa privatizarea este stopata pina cind Guvernul va emite o noua strategie energetica, strategie care sa tina cont de resursele energetice ale tarii.