Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II), estimate a deveni functionale la 1 iulie 2007, sunt un cadou facut de Guvern companiilor multinationale de asigurari, a declarat ieri vicepresedintele CNS Cartel ALFA, Petre Dandea (foto).
"
Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II), estimate a deveni functionale la 1 iulie 2007, sunt un cadou facut de Guvern companiilor multinationale de asigurari, a declarat ieri vicepresedintele CNS Cartel ALFA, Petre Dandea (foto).
"Interesele salariatilor romani, contribuabili la bugetul asigurarilor sociale de stat, sunt periclitate pe termen lung, in actuala varianta a legii privind pensiile private obligatorii. Legea, aflata in dezbaterea Parlamentului, garanteaza suma contributiilor platite minus comisioane, adica nu garanteaza nici macar nominal sumele platite de salariat 40 de ani", a spus Dandea. Principalele nemultumiri sunt legate de costurile de administrare mari, care vor fi platite de catre participanti, de rata de rentabilitate a fondurilor si garantiile oferite contributorilor. Alaturi de reprezentantii Centrului Parteneriat pentru Egalitate, Dandea a apreciat ca legea privind pensiile private obligatorii prevede ca aceste costuri de administrare a fondurilor sa fie platite integral de catre participanti, ele putand astfel reprezenta astfel intre 30 si 40% din valoarea costului individual. Cartel Alfa propune sa se poata percepe comisionul pe activul total numai in situatia realizarii unei rate de rentabilitate real pozitive in perioada de referinta. "Acum rata de rentabilitate minima a unui fond de pensii este definita ca rata medie a tuturor fondurilor de pe piata din care se scad patru procente. Astfel, un fond poate sa mearga cu o rata negativa", a exemplificat Dandea. O alta problema este ca pensiile care revin femeilor vor putea fi la aproximativ jumatate in comparatie cu barbatii. Numarul mai mic de ani de munca, castigurile mai mici si speranta de viata mai mare pot conduce la o reducere substantiala a pensiei medii a femeilor, in comparatie cu cea din sistemul public. Contributia la Pilonul II de pensii va fi obligatorie pentru persoanele angajate cu varsta mai mica de 35 de ani si va fi optionala pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.