Leonard Orban, care a primit avizul favorabil al comisiilor parlamentare si sprijinul grupu-rilor politice, ia in considerare optiunea afilierii la un grup politic.

Surse apropiate comisarului Leonard Orban ne-au declarat ca acesta ia in calcul afilierea la un grup politic european si apoi, poate, inscrierea intr-un partid, deoarece, fara o afiliere politica, un comisar nu are „greutate" pe scena europeana. Intrebat despre aceasta posibilitate, comisarul ne-a raspuns: „Avind in vedere ca, pentru a conta la nivelul deciziilor politice e important sa apartii unui grup politic, este una dintre optiunile pe care le am in vedere. Ma voi decide ulterior, in conditiile in care voi fi confirmat".

Sensibilitate

In privinta audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE), Orban ne-a declarat: „N-au fost deloc intrebari simple. Ele au reflectat sensibilitatea problematicii cu care ma voi confrunta, in cazul in care voi fi confirmat". Orban s-a declarat „impotriva adoptarii unei legislatii la nivel comunitar in domeniul drepturilor lingvistice".

Aviz favorabil

Cele doua comisii de specialitate din Parlamentul European (PE), care l-au audiat pe Leonard Orban, au dat ieri aviz favorabil numirii sale in functia de comisar european. Si grupurile politice majore din PE, socialistii, popularii si liberalii, si-au declarat sprijinul pentru comisarul Orban, la votul din 12 decembrie din plen, ca urmare a prestatiei sale la audieri.

Presedintele PE, Josep Borrell, s-a declarat in favoarea cererii unor eurparlamentari de a largi portofoliul lui Orban: „Cred ca Parlamentul va cere ca portofoliul sa fie extins pentru a se tine cont de drepturile minoritatilor".

Borrell a facut aceste declaratii la o conferinta de presa despre situatia romilor, sustinuta impreuna cu dansatorul Joaquín Cortés. Cu toate acestea, surse din Comisia Europeana ne-au declarat ca includerea problemei minoritatilor in portofoliul lui Orban nu este posibila, deoarece un astfel de portofoliu ar fi imposibil de gestionat, din cauza sensibilitatilor politice pe care le-ar ridica.