Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a finalizat intocmirea Planului National de Alocare (PNA), prin care sunt stabilite certificatele de drepturi de emisie de gaze cu efect de sera (n.r. - un certificat pentru o tona de emisii CO2 echiv
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a finalizat intocmirea Planului National de Alocare (PNA), prin care sunt stabilite certificatele de drepturi de emisie de gaze cu efect de sera (n.r. - un certificat pentru o tona de emisii CO2 echivalent) pentru instalatiile industriale care intra sub incidenta Protocolului de la Kyoto. In lipsa acestor drepturi de emisie, instalatiile nu au voie se functioneze. Referitor la aceasta problema, ministrul Mediului, Sulfina Barbu (foto dreapta), a acordat un interviu ziarului ZIUA.
Companiile au primit numarul de certificate rezultat strict din calcule?
Da, au primit cat a rezultat din calcule. S-au dat certificate ca bonificatie pentru actiunile timpurii, acolo unde au fost realizate investitii de mediu, si pentru cogenerare. A fost stabilita si rezerva pentru noii intrati.
S-a modificat mult Planul National de Alocare?
Ceea ce stiu este ca au fost 90 de chestionare revizuite, incluzand si instalatii nou identificate. De exemplu, Petrom s-a trezit in perioada de dezbateri publice ca a declarat un numar mai mic de instalatii. Asa ca au mai venit cu inca 14 instalatii de ardere pentru campurile de explorare si exploatare. Si Rompetrol a mai venit cu 2 instalatii in plus, la fel si Oltchim.
Ce se intampla cu rezerva guvernamentala?
Disponibilul la nivelul Guvernului Romaniei este de aproximativ 50 de milioane de tone pe an. Rezerva poate sa mearga pe proiecte Joint Implementation, pe scheme verzi, poate sa fie si tranzactionata, poate sa fie si vanduta liber. Dupa 2007, vom vedea ce vom face.
In acest an, pretul a variat de la 5-6 euro/tona la 29 de euro/tona. Este o piata foarte volatila, lucru care i-a speriat un pic si pe reprezentantii Comisiei Europene.
Cum se va realiza comertul cu certificate anul viitor?
Operatorii au posibilitatea sa tranzactioneze singuri. Ei pot sa apeleze la o platforma sau la un broker. Este chiar problema lor. Noi nu avem atributii in organizarea sistemului de tranzactionare. Am constatat ca operatorii nu prea sunt interesati de tranzactionarea certificatelor. Luminita Moroianu


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.