Mai mult de 1.000 de sloveni din localitatea Ambrus, situata la aproximativ 50 km de capitala Ljubljana, au iesit duminica in strada pentru a bloca revenirea unei familii de 31 de romi la casele lor.

La sfatul autoritatilor, familia Strojan parasise Ambrus in urma cu o luna pentru a evita agravarea unui conflict stirnit intre un cunoscut al familiei si un localnic. Plecarea familiei fusese solicitata insistent de localnici, aceiasi care acum nu vor sa mai primeasca familia inapoi.

Familia de romi, care are 14 copii, nu isi poate gasi insa loc nicaieri in Slovenia. O initiativa a guvernului de a-i muta intr-un cartier din Ljubljana a fost intimpinata cu proteste de strada. Deocamdata, oamenii sint cazati la un centru de refugiati, desi sint cetateni cu drepturi depline ai Sloveniei.

Problema se extinde

Mai mult, alte municipalitati din Slovenia vor sa urmeze exemplul Ambrusului si cer autoritatilor centrale sa evacueze comunitatile de romi. Consiliul Europei a intervenit ca principal avocat al familiei Strojan, insa deocamdata nici acest for nu a putut calma furia locuitorilor din Ambrus.

Dupa cum relateaza Michel Guet, directorul Diviziei pentru Romi si Nomazi din Consiliul Europei, in Slovenia se dezbate zilele acestea adoptarea legislatiei privitoare la protejarea minoritatii rome (Slovenia avind pina in prezent legislatie de acest fel numai pentru celelalte minoritati nationale, cum sint cea italiana si ungara). Daca este adoptata aceasta legislatie, Slovenia ar deveni prima tara care sa includa in legislatia nationala masuri speciale de protejare a romilor.

Ajunge cu discriminarea

Dar, dupa cum bine se stie, Slovenia nu este singura tara in care au loc incidente de evacuare fortata a romilor si alte forme de persecutare si de discriminare a acestora. Michel Guet, aflat zilele acestea la Bucuresti, precizeaza ca se poate ajunge la o imbunatatire a situatiei numai prin combinarea ajutorului direct pentru romi cu un efort de schimbare a mentalitatii majoritatii.

Un pas in acest sens este campania „Dosta!" (cuvint care inseamna „ajunge!" in romani), menita sa aduca mai aproape comunitatile roma si nonroma din Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia si din Macedonia. In plus, Consiliul Europei anunta si folosirea oficiala a expresiei „antitiganism" („antigypsism," „antitsiganism" sau „romaphobia") pentru descrierea comportamentelor discriminatorii impotriva romilor.