Euro face dolarul knock-out pe pietele internationale, dar este umilit de leul nou la Bucuresti. Bancherii cred ca tendinta de apreciere va continua.

Pe piata valutara autohtona, leul a continuat tendinta de apreciere, cursul mediu coborind sub pragul de 3,47 RON pentru un euro ( 3, 4692, cursul comunicat de Banca Nationala a Roma-niei), un nivel dintre cele mai scazute din anul 2006. Concomitent, euro face dolarul knock-out pe pietele valutare internationale. Euro a atins, luni, cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni in raport cu moneda americana, fiind cotat la peste 1,31 dolari pe unitate.

Vinzari masive de euro

Potrivit operatorilor din piata, moneda nationala s-a apreciat, incepind inca de luni, impulsionata de cantitatile mari de valuta oferite de investitorii straini la vinzare. La inchiderea sedintei, euro a fost tranzactionat la 3,4680 - 3,4710 lei, cu circa 1,5 bani mai jos fata de nivelul de la finalul sedintei de vineri. „Clientii straini au intrat apoi agresiv la vinzare, iar reticenta bancilor de a cumpara un euro in cadere a determinat ca raportul sa coboare treptat la 3,47 unitati, fara o contrapartida solida din partea ordinelor de cumparare de valuta. Fluxurile comerciale locale aproape ca nu au contat", a declarat dealerul unei banci.

Insensibil la politica dimboviteana

Referitor la evolutia monedei nationale in raport cu euro, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a aratat recent la un seminar bancar ca piata valutara autohtona, in speta cursul de schimb, este insensibila la evenimentele politice. El a exemplificat cu un grafic care arata ca leul nu a avut de suferit semnificativ in unele momente, in care au aparut declaratii politice soc sau in cazul gripei aviare, ba mai mult, au avut loc aprecieri ale leului. Faptul ar demonstra ca economia a ajuns la un anumit grad de maturitate. „Doar informatiile neasteptate privind evolutiile deficitului de cont din tarile din regiune au miscat cursul sub efectul de contagiune" a spus oficialul BNR.

Aprecierea leului ajuta la dezinflatie

Cursul de schimb va ramine si anul viitor pe o volatilitate „rezonabila", o usoara apreciere fiind benefica pentru procesul de dezinflatie, dar fara sa afecteze sensibil competitivitatea exporturilor, a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu. „Desigur, o usoara apreciere ajuta procesul dezinflationist, dar sintem in continuare cu un ochi atenti la competitivitatea marfurilor romanesti la export", a afirmat Georgescu. Oficialul BNR crede ca se va mentine preponderent caracterul de flotare libera imprimat pietei valutare in ultimul an, desi banca centrala mentine oficial un regim de flotare controlata. Totodata, el anticipeaza o volatilitate moderata a leului, fara miscari spectaculoase, chiar daca Romania se va afla in primul an de integrare in Uniunea Europeana.

Banca Nationala a anuntat anul trecut ca va face interventii pe piata valutara doar in cazuri speciale, urmind sa tinteasca in special inflatia. Masura a fost urmata de o apreciere a leului, care i-a nemultumit pe exportatori, intrucit le-a redus cistigurile.