In timpul guvernarii CDR, Niculae a participat la o licitatie trucata, cumparand Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA pentru suma de 40 de milioane de USD. Totodata, el si-a asumat datoriile companiei, de 55 de milioane USD, si a prom
In timpul guvernarii CDR, Niculae a participat la o licitatie trucata, cumparand Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR) SA pentru suma de 40 de milioane de USD. Totodata, el si-a asumat datoriile companiei, de 55 de milioane USD, si a promis sa investeasca alte 35 de milioane de USD, in termen de cinci ani. Licitatia ilegala a fost anulata de Justitia romana, in urma unor contestatii. Cu toate acestea, Niculae a devalizat SNTR timp de sapte luni, dupa care a returnat actiunile dobandite fraudulos, dar a si chemat Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) in judecata.
In urma acestui demers imoral, magnatul si-a recuperat cele zece milioane USD pe care apucase sa le plateasca, insa a primit inapoi inca pe-atat, reprezentand dobanzi, penalitati si cheltuieli de judecata. Si cum statul n-a dispus de lichiditati, lui Niculae i-au fost facute cadou 53,72% din actiunile SNTR, de asta data fara nici un fel de licitatie sau efort financiar. Desi pare neverosimila pentru orice om rational, aceasta inginerie financiara a fost posibila cu concursul autoritatilor romane. Pe parcursul catorva episoade, ZIUA va demonta piesa cu piesa escrocheria deceniului, venind in sprijinul organelor de ancheta interesate de caz, cu informatii de netagaduit.
Graba nejustificata
Consortiul INTERAGRO a castigat licitatia pentru adjudecarea "Tutunul Romanesc", operatiunea finalizandu-se la data de 11.05.2000. La numai o zi dupa emiterea Deciziei Comisiei de privatizare - dupa cum avea sa constate si Curtea de Conturi a Romaniei - MAA a incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni cu firma lui Ioan Niculae.
In datele de 15.05 si 16.05.2000, la doar trei, respectiv patru zile de la semnarea contractului de privatizare, SC INTERAGRO SA a achitat suma totala de 203.400.000.000 lei (aproximativ zece milioane USD), cu titlu de avans, urmand ca restul de 30 de milioane USD sa fie achitate in termen de 90 de zile.
La data de 17.05.2000 s-a efectuat transferarea proprietatii pachetului de actiuni catre consortiul magnatului, in chiar acea zi in care contracandidata la licitatie, firma LEAF TOBACCO A. MICHAILIDES - consiliata de Dan Voiculescu - a solicitat in instanta suspendarea licitatiei ilegale.
Avansul n-a fost returnat la timp
La data de 2.06.2000, ministerul a virat la bugetul de stat, conform obligatiilor legale, 80% din avansul incasat de la Niculae, respectiv suma de 162,7 miliarde de lei.
La data de 20.06.2000, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a constatat grave incalcari ale legii cu privire la licitatie, suspendand toate efectele juridice produse de privatizarea SNTR, SC INTERAGRO a reusit, totusi, sa inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului, in fals, modificarile survenite in structura actionariatului si in conducerea societatii.
Desi ar fi trebuit sa se conformeze imediat hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, MAA a tergiversat restituirea avansului achitat de Niculae si, totodata, preluarea pachetului de actiuni acaparate ilegal de acesta.
Lovitura de gratie data bugetului de stat
La ceas de taina, la numai o zi dupa semnarea contractului de privatizare, ministerul a semnat cu INTERAGRO un act aditional de-a dreptul scandalos. Prin acesta, institutia publica se angaja sa plateasca cumparatorului, in cazul desfiintarii contractului, pe langa echivalentul in lei a avansului incasat si o "dobanda legala". Din pacate, nu s-a precizat si nivelul acesteia ori data de la care dobanda asa-zis legala ar fi datorata in cazul anularii contractului. Dupa parerea Curtii de Conturi a Romaniei, "incheierea acestui act aditional, la numai o zi de la semnarea contractului, in care se prevad clauze asiguratorii suplimentare in cazul desfiintarii contractului doar in sarcina vanzatorului, reprezinta o dovada a modului defectuos in care institutia publica si-a exercitat calitatea de actionar si a inteles sa apere si sa protejeze activele statului".
Jaf din bani publici
Mai pe sleau, a avut loc un jaf cat se poate de evident din bani publici. La aceasta marsavie se mai adauga una. Desi ministerul a incheiat acel act aditional inrobitor, a tergiversat restituirea avansului incasat de la Niculae, majorand in mod nejustificat obligatiile datorate cumparatorului, ca efect al desfiintarii contractului.
Abia la data de 12.12.2000, adica la sase luni de la sentinta definitiva si executorie, ministerul a restituit doar 20% din avansul platit de Ioan Niculae.
Desigur, legea ar fi permis institutiei publice returnarea intregii sume, conform HG nr. 97/2000, din activitatea de privatizare a altor obiective, din concesionari ori din incasarea anumitor dividende. Numai ca n-a procedat asa, fiindu-i complice patronului INTERAGRO SA, ale carui interese le-a protejat.
Actiunile au fost subevaluate evident
Ioan Niculae a solicitat, prin executor judecatoresc, sechestrarea unui numar
de 862.811 actiuni pe care MAA le detinea la SNTR.
Initial, reprezentantii ministerului au promovat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca ultima cale de atac impotriva acestui jaf din avutia nationala, cerand totodata suspendarea executarii silite. Numai ca, la scurt timp, au renuntat la demers, in scopul rezolvarii amiabile a conflictului. Intelegerea a fost parafata prin Protocolul din 9.10.2001 si intarita prin Contractul de stingere a datoriei din 11.12.2001, ministerul renuntand subit la toate actiunile promovate in instanta. Totodata, a acceptat efectuarea unei expertize extrajudiciare, pentru determinarea pretului/actiune, fara a mai pune in discutie propriile pretentii, intinderea obligatiilor si modul de calcul al dobanzilor pretinse de INTERAGRO. Expertiza si evaluarea economica ale SNTR au fost subevaluate in mod evident, astfel incat s-a stabilit ca valoarea unei actiuni a ajuns la numai 131.876 lei, fata de 273.731 lei - pretul convenit prin contractul de privatizare anulat in instanta.
Valoarea reala a SNTR
Gratie licitatiei trucate din anul 2000, SC INTERAGRO SA a intrat in posesia vremelnica a sase fabrici de tigarete in Bucuresti, Sfantu Gheorghe, Targu Jiu, Ramnicu Sarat, Timisoara si Iasi.
De asemenea, a mai acaparat alte sase fabrici de fermentare a tutunului din Craiova, Arad, Ocna Mures, Urziceni, Titu - Dambovita, Barlad si Vladuleni - Olt. Acestora li se adauga trei uscatorii de tutun la Sanislau si Resighea din Satu Mare, respectiv la Valea lui Mihai din Bihor. Din acelasi pachet au mai facut parte 11 puncte de lucru din Baneasa - Bucuresti (str. Garlei nr. 1), Biled - Timis, Decea - Alba, Tamasesti - Teleorman, Malu Mare - Dolj, Seceani - Timis, Zimnicea, Titu - Dambovita, precum si Statiunea Centrala de Cercetare pentru Cultivarea si Industrializarea Tutunului Bucuresti. Cu alte cuvinte, magnatul a ajuns sa detina controlul asupra 12 fabrici, trei uscatorii, 11 puncte de lucru si o statiune de cercetari, fara sa plateasca vreun leu. Daca ar fi sa calculam doar valoarea mijloacelor fixe ce pot fi vandute la mana a doua, in stare de functionare, a cladirilor si terenurilor aferente, dar si a fierului vechi ce poate fi obtinut din aceste obiective - la ora actuala dezafectate in majoritate -, patrimoniului SNTR ar ajunge pe putin la o jumatate de miliard de euro.
Fara licitatie si investitii
In timpul procesului de stingere a conflictului pe cale amiabila, autoritatile statului nu s-au gandit nici o clipa sa fructifice oportunitatea de a negocia eventualele obligatii pe care INTERAGRO le-ar avea fata de MAA, si cu atat mai putin faptul ca Niculae a cules "fructele afacerii" cat timp a administrat SNTR.
De asemenea, reprezentantii ministerului si-au asumat riscul ca pierderea de valoare pe actiune, stabilita in urma subevaluarii, sa fie suportata in totalitate de statul roman.
In concluzie, Ioan Niculae si-a recuperat cele zece milioane de dolari platite pentru SNTR, dar a mai obtinut si asa-zise dobanzi legale in suma de 209.917.345.366 lei. In schimbul acestor bani dobanditi cu complicitatea MAA, consortiul INTERAGRO s-a ales cu 1.591.778 actiuni din "Tutunul Romanesc", devenind actionar majoritar cu un procent de 53,72%. Fara nici un fel de licitatie si fara sa investeasca vreun leu. In episoadele urmatoare vom continua sa descalcim itele acestei afaceri murdare, ce pare de neconceput pentru o minte sanatoasa. Se va vedea cat din obligatiile asumate au fost respectate de Niculae, precum si ce s-a ales de "Tutunul Romanesc", societate nationala care acoperea, in urma cu cativa ani, 30 - 35% din consumul intern.
Investitor de rea-credinta
Chiar si in conditiile enuntate mai sus, MAA ar fi avut posibilitatea ca, la data returnarii SNTR de catre INTERAGRO SA, sa solicite efectuarea unei expertize pentru a se constata daca a avut loc vreo diminuare a valorii pachetului de actiuni detinut timp de sapte luni de gasca lui Niculae. Dar n-a procedat asa, cu toate ca investitorul de rea-credinta - dupa ce a devalizat societatea - a chemat institutia in judecata, pentru plata unor asa-zise dobanzi legale, penalitati si alte asemenea. Pe scurt, dupa sapte luni (adica pana la inceputul anului 2001) in care s-a infruptat din patrimoniul si din productia SNTR, magnatul a cerut restituirea sumei de 8.407.135 USD, plata "dobanzilor legale" pentru suma de zece milioane de USD si cheltuieli de judecata.
INTERAGRO si-a primit toti banii inapoi
In urma anularii licitatiei pentru preluarea pachetului de actiuni al SNTR, MAA nu s-a grabit sa reintre in posesia acestuia. De asemenea, n-a returnat decat 20% din cele aproximativ zece milioane de dolari platite in avans de consortiul lui Ioan Niculae, desi dispunea de suficiente lichiditati din privatizarea altor obiective, din concesionari si dividende. Din acest motiv, institutia a fost actionata in judecata de INTERAGRO, care a pretins si anumite "dobanzi legale" datorate de minister, conform actului aditional incheiat a doua zi dupa semnarea contractului de privatizare.
Ce este mai grav, dupa cum a constatat Curtea de Conturi, MAA ar fi avut posibilitatea sa solicite INTERAGRO retinerea veniturilor realizate de SNTR sub administrarea lui Niculae, timp de sapte luni, astfel realizandu-se o regularizare legala. Care regularizare ar fi acoperit intregul avans incasat de minister de la INTERAGRO, datoria stingandu-se de la sine. Dar n-a procedat asa, pe deasupra asistand impasibil la modul in care magnatul a devalizat "Tutunul Romanesc" cat timp a condus destinele societatii. Abia in vara anului urmator, MAA a solicitat Ministerului Finantelor Publice restituirea a 80% din avansul de zece milioane USD. Returnarea intregii sume de 162.688.868.324 lei a fost efectuata la data de 9.07.2001 (vezi facsimil).
Pretentii aberante, dar necontestate
In mod paradoxal, actiunea civila a INTERAGRO SA a fost admisa in totalitate. MAA a declarat apel la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia comerciala, actiunea fiind respinsa ca nefondata. Ceea ce este de remarcat, in cursul judecarii cauzei reprezentantii ministerului n-au prezentat vreun calcul propriu al dobanzilor datorate si nici n-au solicitat instantei compensarea pretentiilor lui Niculae cu uzufructul pe care acesta l-a incasat din SNTR, cat timp a administrat societatea in mod ilegal, in perioada mai 2000 - ianuarie 2001. In acest mod, MAA a acceptat plata unor asa-zise debite, fara a contesta corectitudinea intinderii obligatiilor si fara a lua masuri pentru protejarea activelor statului, respectiv a pachetului de actiuni detinut la SNTR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.