Hollywoodul nu mai fabrica vedete. S-a apucat in loc sa deseneze animale si sa proiecteze, cu valuri de efecte digitale, lumi fantastico-paralele. Povestea e cea care vinde.

„Sintem oare martorii ultimei generatii a vedetelor de cinema?", se teme retoric jurnalistul Mark Hooper, intr-un articol din „The Independent", adaugind vizionar: „Este sfirsitul unei ere".

Fara primadone

Au atins punctul mort peliculele in care greii adunau toata atentia si zecile de milioane de dolari numai in jurul lor. Studiourile Paramount au renuntat in august la serviciile lui Tom Cruise, dupa 15 ani de relatie cu starul, printre care si trei misiuni imposibile. Russel Crowe a incetat, de asemenea, negocierile cu 20th Century Fox, declarind: „Fac voluntariat, dar nu pentru marile studiouri". Asa ca Hollywoodul mizeaza mai nou pe poveste si mai putin pe stralucirea numelor din generic. Hotarirea a venit insa in buna cunostinta de cauza. „Stapinul Inelelor" si „Harry Potter", doua serii lansate fara sprijinul nici unei celebritati, au stat saptamini intregi in virful box-office-ului. Animatiile de genul „Shrek", „Epoca de Gheata" si „Garfield" au intarit convingerea executivilor de la Hollywood ca se pot face bani si fara supervedete. Mai mult, Epagogix, ultimul sistem de calculare a profitului pe care il poate aduce un film, a dat verdictul: nici starul, nici regizorul nu aduc banii, ci intriga, actiunea si personajele.

Regizorii sint de vina

„«Harry Potter» e cea mai bine vinduta carte, dupa Biblie. Disney-ul renaste in aceasta perioada, dupa ce era sa dea faliment. Cu cit e lumea mai cinica, cu cit sintem amenintati mai rau cu terorism si razboaie, cu atit ne refugiem mai mult in «the good old thing»", explica din perspectiva publicitarului Bogdan Naumovici, directorul de creatie la Leo Burnett. Cu toate acestea, creativul spune ca starurile si povestile „nu se exclud, se completeaza". Si criticul de film Laurentiu Bratan crede ca megastarul va ramine in luminile rampei, adaugind ca dezavantajul vedetelor este acela „ca lucreaza cu regizori neinspirati, care uita sa iasa din sablon".

Sub acoperire

Cifrele arata altceva. Weekendul trecut, lumea intreaga s-a inghesuit sa vada pinguinii dansatori din „Happy Feet - Mumble, cel mai tare dansator", animatie care va ajunge in cinematografele autohtone de abia pe 22, luna viitoare. Pina atunci, romanii, la fel ca belgienii, nemtii si suedezii, l-au suit pe Borat in virful vinzarilor din acest sfirsit de saptamina, iar tarile slave, dar si Marea Britanie, Turcia si Taiwanul au preferat sa il urmareasca pe 007 in actiune. Noul Bond, Daniel Craig, i-a luat locul lui Pierce Brosnan, care primea 20 de milioane de dolari, plus 10% din incasari pentru acest rol. Schimbarea a priit studiourilor MGM, care i-au oferit noului spion 1,5 milioane de dolari, iar productia a ajuns deja pe locul 11 in topul anual. Singurele vedete din cele trei productii cocotate in box-office sint sub acoperire. Nicole Kidman si Robin Williams si-au imprumutat vocile vietuitoarelor polare. Pe locul trei in clasamentul anual, „Epoca de Gheata 2 - Dezghetul" a adunat 650 de milioane de dolari si a stat cel mai mult in box-office-ul romanesc, cinci saptamini. Cu un loc mai jos, „Masinile" se lauda cu 460 de milioane de dolari, ajutate de glasurile lui Paul Newman, respectiv Marcel Iures.

Pe planul doi

Si daca in animatii megastarurile mai apar cu vocea, fantasy-urile sint si mai aprige in ignorarea numelor cunoscute. Isteria trilogiei „Stapinul Inelelor" s-a stins, dar au venit in schimb „Cronicile din Narnia" (locul doi in box-office anul trecut, dupa partea a treia din „Star Wars"). Mixul dintre aventura si vedeta s-a dovedit insa un succes rasunator: partea a doua a „Piratilor din Caraibe", impreuna cu Johnny Depp, a strins peste un miliard de dolari anul acesta, iar „Codul lui Da Vinci" si Tom Hanks inca 755 de milioane de dolari. „Megastarul nu va disparea. Doar ca, in aceasta perioada, vedetele mai au si alte treburi: sa se insoare intre ele, sa faca publicitate si PR", sustine capul creativ de la Leo Burnett.

Care e mega si cine e starul Fenomenele lui 2006 le-au constituit „Casino Royale" si „Borat", care, de abia lansate, ocupa locurile 11 si 17 in box-office-ul anual, cu 222 de milioane de dolari, respectiv 175. Sacha Baron Cohen si Daniel Craig, sint insa "moderat" cunoscuti, ultimului chiar reprosindu-i-se acest lucru cind s-a anuntat ca va fi noul 007. Criticul de film Laurentiu Bratan se intreaba: „Nu e vorba numai despre Robert De Niro. Pina la urma si Ben Affleck, si Scarlett Johansson sint megastaruri, nu? Sau sint doar staruri? Cine face diferenta?".