Ca-l arde la buzunar, aproape e pe planul secund. Ma intreb daca nu cumva tot tam-tamul care se face pe marginea contractului de privatizare OMV-Petrom, precum si asupra pietei de energie electrica a "baietilor destepti", nu-i cumva menit sa-l faca p
Ca-l arde la buzunar, aproape e pe planul secund. Ma intreb daca nu cumva tot tam-tamul care se face pe marginea contractului de privatizare OMV-Petrom, precum si asupra pietei de energie electrica a "baietilor destepti", nu-i cumva menit sa-l faca pe cetatean sa uite de factura si sa gaseasca vinovati inafara Aliantei. Caci interesul, atat al PNL, cat si al PD, al Palatului Victoria, cat si al Cotrocenilor este sa arate cu degetul la vinovatii din afara Aliantei. Responsabili cu factura sunt cei din PC si PSD. Daca cetateanul ajunge la concluzia asta, sub bombardamentul mediatic manipulat din ambele palate, e cu atat mai bine. Sa nu ne mai mire, asadar, cum a pornit catre presa dezvaluirea legata de Dosarul de spionaj, imprastiata la mai multe ziare si posturi de televiziune. Si, la fel, sa nu ne mire ca procurorul Ciprian Nastasiu, cel mai teleghidat procuror, care l-a facut scapat pe teroristul nr. 1 al Romaniei, a fost pus sa conduca ancheta cu spionii lui Seres la numai o zi dupa ce fusese gratiat cu NUP-ul pentru "Fuga lui Hayssam". Nastasiu a semnat rezolutia pentru inceperea urmaririi penale in chiar ziua cand se derula sedinta CSAT, ceea ce i-a incordat muschii lui Basescu. L-au atacat Cotrocenii pe Seres, Seres a ripostat si l-a indicat pe Ioan Oltean, vicepresedinte al PD - mana dreapta a lui Boc, care, la randul lui, e la degetul cel mic al lui Basescu - drept unul dintre aceia care au facut trafic de influenta pe piata curentului. Mai rau, Seres s-a pus rau si cu seful lui de partid, Dan Voiculescu, unul dintre campionii traficului cu curent electric. Asa ca acum, dupa principiul "incurca-i drace!", nimeni nu se mai revolta ca, dupa gaze, Electrica a anuntat scumpirea curentului in avans. Totusi, sa nu uitam de unde am plecat. Scandalul a debutat cand Distrigaz a anuntat o majorare de 8% la pretul gazelor de la 11 noiembrie. Care, de fapt, e de 20%, dupa cum au simtit deja romanii pe propria piele. Atunci, Basescu dadea o explicatie docta, ca e foarte bine ca sa nu avem probleme cu inflatia pe anul 2007. O explicatie de care au ras si curcile. Si pentru ca Basescu a dat cu bata-n balta la inceput de iarna ce se anunta crancena, s-a aruncat pe piata scandalul energiei.
Ne mutam pe plan extern. Basescu o da cotita, prin doua interviuri aparute, ca la comanda, simultan, in "Adevarul" si "Evenimentul zilei", ca actionariatul OMV nu se cunoaste si e oricand posibil ca rezervele Romaniei de gaze si titei sa intre pe mana oricui va oferta la bursa cele 51% din actiunile listate. Bataia era evidenta: Gazprom. Numai ca dupa cum ne asigura OMV, nimeni, deci nici concernul KGB-istilor, nu poate face o concentrare de capital asupra actiunilor. Nici nu mai conteaza. Bomba a fost aruncata cand UE duce negocieri la baioneta cu Rusia pentru strategia energetica a Europei, care depinde 30% de Gazpromul lui Putin. Acelasi Putin care a tras UE de urechi pentru ca Rusia n-a fost consultata in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei, amenintand cu embargoul. In plus, Basescu a aruncat pisica cu o zi inainte sa plece la Riga, la summitul NATO, unde se va lua in discutie securitatea energetica.
In acest context grav, hilar e ce s-a intamplat la Petrila, unde socie.tatea de termoficare a cerut cetatenilor sa-i plateasca, in avans pe trei luni, curentul electric - fiind somata de Electrica -, pentru a nu sista furnizarea de caldura. Si asta dupa ce societatea respectiva a fost prinsa ca s-a bransat ilegal la curent. Asta-i Romania, nu ce-i la Riga. Sa vina Becali, sa plateasca factura!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.