Liderul UDMR, Marko Bela, sustine ca a aflat din presa ca DNA verifica un contract prin care acesta a cedat drepturile de autor pe cinci ani unei edituri din Miercurea-Ciuc, in schimbul a 90.000 RON. „Nu vreau sa calific acest lucru, pentru ca este incalificabil", a declarat ieri Marko Bela, sustinind ca dupa atitia ani de politica s-a obisnuit cu asemenea atacuri. Desi a lasat sa se inteleaga ca ar sti din partea cui vin atacurile, nu a dorit sa dezvaluie acest lucru ziaristilor.

Singurele explicatii pe care le-a dat au fost cele referitoare la contractul semnat anul trecut cu Editura Bookart din Miercurea- Ciuc, careia i-a cedat drepturile de autor pe urmatorii cinci ani.

Potrivit contractului, in cei cinci ani, liderul UDMR se obliga sa scoata sase carti de poezie pentru copii si doua volume de „poezii alese", unul in limba romana, iar celalalt in limba maghiara. Intrebat daca suma primita i se pare mare sau mica, Marko Bela a parasit iritat sala conferintei de presa, refuzind sa raspunda.

Ieri, „Cotidianul" scria ca, in luna mai a acestui an, DNA le-a cerut editurilor maghiare din Transilvania sa trimita informatii despre colaborarea lor cu liderul UDMR, Marko Bela. Solicitarea a venit tot in urma unui articol din „Cotidianul", in care se scria ca vicepremierul a primit anul trecut, in avans, 90.000 RON de la o editura, pentru drepturile de autor.