Statele europene ar putea utiliza, peste cinci ani, o baza unica de impozitare a companiilor cu activitati in mai multe tari ale blocului comunitar, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times (FT), comisarul european pentru Fiscalitate, Laszlo Kovacs. Kovacs intentioneaza sa prezinte, la inceputul anului 2008, o propunere legislativa pentru armonizarea sistemelor de impozitare a firmelor, iar reglementarile ar putea intra in vigoare in anul 2011, daca sunt sustinute de membrii blocului comunitar. Proiectul are ca obiectiv reducerea complexitatii si a costurilor aferente activitatii unor companii in sisteme fiscale diferite.
Germania, stat care va prelua presedintia UE in luna ianuarie 2007, este unul din principalii sustinatori ai proiectului, dar unele tari, inclusiv Marea Britanie si Irlanda, ar putea opta pentru mentinerea modelelor nationale. Statele care aplica cote de impozitare reduse, precum Estonia si Slovacia, ar putea decide, de asemenea, sa ramana in afara sistemului.
Un numar de 18 din cei 25 de membri UE si-au exprimat sustinerea pentru proiect, alaturi de Romania si Bulgaria, care vor adera la blocul comunitar in anul 2007.
Pe de alta parte, oficialul european apreciaza ca baza de impozitare comuna nu trebuie aplicata in cazul companiilor mici, care desfasoara activitati la nivel local si opteaza pentru sistemul national de impozitare. (G.M.)