Recuperarea recenta a tabloului de Goya de catre FBI a adus din nou la lumina un nou subiect sensibil si anume furturile de arta, care au depasit deja ca valoare sute de milioane de dolari. Dupa ce au recuperat tabloul lui Goya, agentii FBI au explic
Recuperarea recenta a tabloului de Goya de catre FBI a adus din nou la lumina un nou subiect sensibil si anume furturile de arta, care au depasit deja ca valoare sute de milioane de dolari. Dupa ce au recuperat tabloul lui Goya, agentii FBI au explicat ca acesta a fost abandonat de hotii care si-au dat seama "ca era prea fierbinte" ca sa-l poata pastra, mai ales ca fusese pus pe lista "celor mai cautate obiecte de arta din lume". Aceasta lista FBI a "Most wanted" include si jaful de la muzeul Isabella Stewart Gardner, din Boston, de unde, in 1990, au disparut o serie de picturi semnate de monstri sacri ai artei, ca Rembrandt si Vermeer.
Bonnie Magness-Gardiner, directorul departamentului FBI care se ocupa de jafurile din lumea artei, a declarat ca nu este neobisnuit ca un caz de acest gen sa fie solutionat dupa mai multi ani: "arta nu se devalorizeaza niciodata, dimpotriva, devine din ce in ce mai valoroasa. De cele mai multe ori, pentru o perioada, operele de arta sunt ascunse de catre hoti si nu apar pe piata neagra decat dupa ani buni, sau dupa ce un membru al familiei sau din anturajul sau face un pas gresit".
Una dintre picturile de pe lista FBI, un Caravaggio, lipseste inca din anul 1969, insa agentii federali afirma ca punerea acestuia in "top 10" a celor mai cautate tablouri va ajuta si la depistarea sa.
"Am pus acest top "most wanted" si pe Internet, astfel incat publicul sa le vada si sa ne poata oferi orice informatie, cat de mica, este esential in ancheta".
De cand FBI a intocmit acest top, in 2004, peste 850 de obiecte de arta (care valorau peste 65 de milioane de dolari) au fost recuperate.
Unul dintre cele mai faimoase jafuri de pe lista FBI este cel de la muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. La ora 1:24 a.m., pe data de 18 martie 1990, hotii au dat lovitura la muzeul de arta. Cel mai mare jaf din lumea artei comis in istoria Statelor Unite a ramas inca nerezolvat. A fost oferita o recompensa de nici mai mult nici mai putin de cinci milioane de dolari. Valoarea picturilor furate (realizate de Vermeer, Rembrandt, Flinck si Manet) depaseste suma de 300 de milioane de dolari. Cel mai valoros tablou disparut este "Concertul" lui Vermeer.
Pe lista FBI este postat si jaful din Oratoriul din San Lorenzo. In 1969, doi hoti au intrat in Oratoriu si au scos panza "Nasterea Domnului", semnata Caravaggio din rama si au fugit. Pictura este estimata la peste 20 de milioane de dolari.
Mai recent, in octombrie 1995, violonistei Erica Morini i s-a furat vioara din apartamentul sau newyorkez. Instrumentul, denumit Davidoff-Morini Stradivarius, a fost realizat in 1727 de catre legendarul Antonio Stradivari si valoreaza peste trei milioane de dolari.
In decembrie 2002, doi hoti au utilizat o scara pentru a urca pe acoperisul muzeului Vincent Van Gogh din Amsterdam. Dupa ce au patruns in cladire, in doar cateva minute, acestia au furat doua panze semnate Van Gogh, ambele valorand peste 30 de milioane de dolari. Desi politia olandeza a condamnat doi barbati in 2003, picturile nu au fost recuperate.
In 1999, chiar pe 31 decembrie, in timp ce afara toata lumea admira artificiile, un hot a patruns in Muzeul Ashmolean, din Oxford, de unde a furat un peisaj "View of Auvers-sur-Oise" semnat Cezanne, care valora in jur de sase milioane de dolari.
In august 2003, doi barbati au furat din castelul Drumlanrig, din Scotia, "Madonna cu fusul" a lui Leonardo Da Vinci. Considerata a fi una dintre cele mai valoroase lucrari ale Maestrului, pictura a fost estimata la nici mai mult nici mai putin de 65 de milioane de dolari.
In topul FBI mai figureaza si alte capodopere, care, fiind subiectul unor cazuri deschise, sunt mult mai greu de traficat. De obicei, hotii care fura astfel de obiecte de arta actioneaza la comanda. Colectionari lipsiti de scrupule, care doresc sa aiba cu orice pret anumite obiecte, cer hotilor sa le fie aduse indiferent de unde se afla si platesc apoi serviciile acestora. Mai exista si cazuri in care hotii fura operele, asteapta "sa se linisteasca apele", dupa care le scot la vanzare pe piata neagra.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.