Reprezentantul Comitetului de Initiativa „Bolyai" (CIB), care a montat placute in limba maghiara pe peretii Universitatii „Babes-Bolyai", a fost dat afara din universitate.

Vicepresedintii CIB, Hantz Peter, lector la Facultatea de Fizica din cadrul UBB, si Kovacs Lehel, lector la Facultatea de Matematica, au fost exclusi ieri, printr-o hotarire de senat a UBB, din rindul corpului didactic. Celor doi li se vor desface contractele de munca in aproximativ o saptamina si li se vor retrage orice legitimatie eliberata de UBB pe numele lor.

„Motivele acestei excluderi sint raspindirea in mod continuu de minciuni despre institutie si tara, initierea si continuarea incitarilor la ostilitate interetnica impotriva valorilor UE, si dupa avizarea in scris de catre rectorat, proferarea de calificative injurioase la adresa profesorilor UBB, numiti «nationalisti incurabili», si recursul la agresarea fizica a bunurilor, caracteristica extremismului", a declarat purtatorul de cuvint al UBB, Cristina Nistor, citind hotarirea de senat. „Agresiunea fizica" se refera la faptul ca, saptamina trecuta, Hantz Peter a montat mai multe placute in limba maghiara, cu inscriptii precum „fumatul interzis", in cladirile UBB. Toate au fost date jos, iar universitatea a depus plingere la politie pe numele acestuia.

„Ma asteptam"

Potrivit UBB, pentru excludere au votat „cea mai mare parte a senatorilor de la linia maghiara, toti senatorii de la linia germana si romana si reprezentantii programelor de studii iudaice". „Nu este adevarat, dintre 11 reprezentanti ai liniei maghiare, doi au votat pentru, ceilalti impotriva excluderii", sustine reprezentantul CIB. Cristina Nistor a confirmat doar faptul ca la sedinta de senat au fost prezenti 79 de senatori, din care 70 au votat pentru, noua impotriva, printre acestia fiind si studenti.„Ma asteptam la aceasta decizie, este inca una dintre prostiile pe care UBB le face ca pe banda, dar nu ma afecteaza, nici macar la buzunar. Dar o voi contesta in instanta. Financiar, eu cistig din contracte internationale in derulare cu Germania, Elvetia. Voi sesiza comunitatea internationala in legatura cu decizia UBB", a precizat Hantz Peter.