Directia Nationala Anticoruptie descoase editurile ardelenesti in cautarea poeziilor lui Marko Bela. De citeva zile, liderul UDMR nu mai raspunde la telefon.

In luna mai a acestui an, DNA le-a cerut editurilor maghiare din Transilvania sa trimita informatii despre colaborarea lor cu liderul UDMR, Marko Bela. Solicitarea a venit in urma unui articol din „Cotidianul", in care se scria ca vicepremierul a primit anul trecut 90.000 RON de la o editura pentru drepturile de autor.

Bela nu-i aici

Doar o parte dintre edituri au raspuns solicitarii DNA. Cele care au ignorat cererea au fost din nou somate sa colaboreze, scrie cotidianul clujean de limba maghiara „Kronika" in editia sa de luni. „Noi am trimis deja documentele cerute de DNA inca din luna mai. De altfel, procurorii au si vizitat citeva dintre aceste edituri pentru a verifica autenticitatea copiilor primite. Dar eu nu ii inteleg pe procurorii astia: de ce nu il cauta direct pe Marko? Din cite stiu, pe el nu l-au intrebat nimic legat de asta", a declarat pentru „Kronika" Tozser Jozsef, directorul Editurii Pallas Akademia.

Pe de alta parte, liderul UDMR pare de negasit, orice tentativa de a-l contacta in aceste zile fiind sortita esecului.

Poezii foarte scumpe

Presedintele UDMR a incasat anul trecut 90.000 RON pentru drepturi de autor de la o editura misterioasa. El a declarat in luna mai pentru „Cotidianul" ca a primit banii atit pentru cartile scrise, cit si pentru cele pe care ar urma sa le scrie in urmatorii cinci ani. Invitat la Radio Guerrilla, presedintele UDMR a afirmat, in aceeasi luna, ca editura este din Ungaria. El a adaugat ca nu este vorba nici despre Editura Mentor, unde detine actiuni, si nici despre editura unde a publicat in ultimii ani, Pallas Akademia, din Miercurea-Ciuc. Marko Bela a lansat in 2004 un volum de poezii, scos in 500 de exemplare, la 150.000 de lei cartea, si unul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, la 165.000 de lei. Drepturile de autor din aceste lucrari valoreaza aproximativ 30 de milioane de lei, pina la 900 de milioane, vicepremierul trebuind sa scrie in urmatorii cinci ani carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare. „Nici daca ar fi T.S. Eliot renascut nu ar putea obtine atitia bani in avans de la o editura din Romania pentru un volum de poezie", a declarat la acea vreme Bogdan Stanescu, redactor-sef la Polirom.