Zilele trecute un semnal de alarma s-a facut auzit pe scena publica din Romania: credibilitatea presei este in pericol fiindca ea a devenit vulgara si superficiala, dupa chipul si asemanarea vietii politice de la noi. Si mai grav, unii jurnalisti au
Zilele trecute un semnal de alarma s-a facut auzit pe scena publica din Romania: credibilitatea presei este in pericol fiindca ea a devenit vulgara si superficiala, dupa chipul si asemanarea vietii politice de la noi. Si mai grav, unii jurnalisti au prins naravuri mafiote, actionand ca mercenari ai intereselor comerciale sau de partid. Avertismentul, formulat adesea in dezbateri de breasla sau venit ca repros din afara breslei, l-a dat Cristian Tudor Popescu printr-un gest ultimativ, adica prin demisia sa de la conducerea Clubului Roman de Presa. "E din ce in ce mai greu sa aperi prestigiul presei in fata atacurilor insultatoare ale politicienilor. Cinismul devine calitatea fundamentala, bine platita si admirata, a jurnalistului abtibild, gata sa se lipeasca pe orice parbriz, indiferent de imaginile atroce care se intrezaresc inauntru", spune CTP argumentandu-si demisia. Daca nu si-ar fi dat demisia, probabil semnalul sau ar fi ramas suspendat intre "evenimentele" cu care ne hranim zilnic, cum ar fi vreo hara-mara politica de doi bani sau silicoanele divelor de-o zi.
Presa din Romania postrevolutionara s-a maturizat brusc, precum copiii strazii fara copilarie. Iesita din epoca de entuziasm in 5-6 ani dupa 1989, intrata in depresiile, maririle si caderile unei piete fluctuante de-a lungul ultimului deceniu, mass-media romaneasca a putut fi prada usoara pentru cei care isi datoreaza statutul mai mult imaginii si manipularii, decat performantelor personale. In ultimii ani, profilul patronului de presa a devenit unitar. S-au facut cumparaturi masive in industria media pe vremea lui Nastase, la ordin, iar acum au loc mutatii in peisaj, spre dreapta. Daca mass-media e dispusa sa joace dupa agende private si interese de grup, atunci ce sansa are jurnalistul de a fi independent? Raspunsul la intrebare nu e negativ. Are o sansa. Prin solidaritate si demnitatea profesiei. Mai ales in 2005, Clubul Roman de Presa s-a apropiat de alte cateva organizatii media, mai radicale in apararea libertatii de exprimare care duceau o campanie pentru transparenta, pentru etica si pentru autoreglementare in presa. Recent, impreuna cu alte organizatii au decis formarea unui consiliu de decizie morala care sa sanctioneze public abaterile jurnalistilor de la deontologia jurnalistica, pentru a opri procesul de discreditare pe care spagarii, santajorii, manipulatorii presei romanesti il produc. Demisia presedintelui CRP e semn ca trebuie stranse randurile. Si nu doar pe hartie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.