Summitul NATO de la Riga, care incepe astazi, are toate sansele sa treaca aproape neobservat. Obiectivele sale sint modeste, iar sperantele ca acestea sa se indeplineasca, si mai modeste.

Reuniunea dureaza putin (sefii de stat ramin la Riga mai putin de 24 de ore), iar partenerii NATO nu sint invitati. Cit despre Romania, ea nu are mai nimic de asteptat de la intrunire – aceasta nu are pe agenda nici una dintre problemele presante care ne privesc in mod direct, cum ar fi energia, Rusia sau zona Marii Negre. Programul oficial al NATO va ignora Orientul Mijlociu (Liban, teritoriile palestiniene, Irak), intrucit alianta se chinuie pentru moment sa iasa basma curata din Afganistan.

Romanii, cei mai expusi in Afganistan

Operatiunea ISAF este prima misiune a NATO in afara zonei transatlantice, de aceea si miza este mare - alianta, despre care unii spun ca ar trebui sa se extinda la scara globala, nu isi poate permite sa rateze. De aceea, summitul de la Riga se concentreaza pe rezolvarea problemelor cu care se confrunta aliatii in Afganistan. Cea mai importanta este criza acuta de personal, in special de trupe combatante si aeropurtate (elicoptere). Cel putin 1.000 de militari in plus ar fi necesari pentru o actiune eficienta. Numeroase state invoca insa angajamentele lor in Liban si in Balcani pentru a-si justifica refuzul de a suplimenta contributia in Afganistan. Altele pun autolimitari drastice trupelor lor, geografice sau operationale. De pilda, Germania si Franta nu permit militarilor lor sa activeze in afara zonelor stabile (Kabul, Kandahar), iar alte state desfasoara numai operatiuni de reconstructie, nu si de combat. Cel mai aproape de „bataia pustii", in sudul unde au loc aproape zilnic atacuri ale talibanilor sau ale insurgentilor, sint romanii si polonezii.

Ne dam treptat la fund in Irak

In misiunea trupelor noastre nu sint asteptate modificari. Conform unor surse diplomatice, Romania a ales o implicare mai puternica in Afganistan pentru a putea diminua treptat amploarea operatiunilor sale in Irak, unde situatia este mult mai incerta, fara a parea ca-si reduce in ansamblu participarea internationala alaturi de aliati.

Tara noastra face in prezent lobby pentru organizarea la Bucuresti a summitului din 2008, insa are Portugalia drept contracandidat si nu vrea sa preseze prea tare pentru a nu supara Lisabona, care detine presedintia UE in a doua jumatate a anului 2007.

Criza la virful NATO

Alianta Nord-Atlantica este slabita politic in clipa de fata, din cauza ca multi dintre membrii sai au probleme in plan intern.

In SUA, republicanii au pierdut Congresul; in Franta, aflata inaintea alegerilor, Chirac este destul de sifonat la final de mandat; in Germania, coalitia trece printr-o perioada de incertitudine; Tony Blair nu sta pe roze si va ceda si el puterea in citeva luni; iar in Italia nu mai este premier impetuosul Berlusconi. Orice angajamente se lovesc asadar de imposibilitatea de a sti cum va arata de fapt alianta anul viitor si daca ele vor putea fi sustinute.