Duminica, de la ora 15.20, citiva dintre cei mai importanti ziaristi ai momentului s-au intilnit pe Realitatea TV, la emisiunea lui Mihai Tatulici, din seria „Zece pentru Romania".

Cristian Tudor Popescu a declarat ca se va retrage peste cinci ani din ziaristica. Dan Diaconescu deplinge ca unii ziaristi din presa scrisa, mai ales cea locala, „care sint mai buni decit noi", nu au vizibilitate, in dauna vedetelor tv.

Tiraje cu si fara tombole

Mai putin senzationala e situatia breslei. Desi se cistiga mai bine decit oricind in mass-media, tirajele ziarelor si ale revistelor au scazut catastrofal si continua sa coboare. Un ziar de succes are acum citeva zeci de mii de exemplare vindute, de la peste un milion in 1990. Dar si aceste tiraje depind de tombolele cu Dacia Logan sau de reclamele la lichide de spalat vase. Chiar si invitatii au observat ca topul ziaristilor de succes s-ar putea sa fie mai degraba un clasament al popularitatii televizate. Cu exceptia agreabila a Ioanei Lupea, prezenta acolo drept reprezentant al „partenerului media" „Evenimentul zilei", ceilalti erau realizatori de televiziune, cu emisiuni proprii. Ar fi fost si altii, daca patronii statiilor la care lucreaza i-ar fi lasat sa apara la Realitatea TV.

Tirania ratingului

E asadar presa pe cale de a fi inghitita de entertainment, de circul organizat de „trusturile media"? Pe undeva, da. Asa cum au admis si cei prezenti, bransa e dominata de tirania ratingului. Confruntati cu un public din ce in ce mai specializat si mai fragmentat, ei lupta pentru fiecare zecime de procent, intr-o lume in care a reusi sa captezi 5 la suta din audienta posibila e o stire care face inconjurul redactiilor si trezeste invidii si rivalitati. Pe de alta parte, nici in emisiune si nici in topul primilor zece jurnalisti nu apar ziaristi sportivi sau simpli animatori, de unde rezulta ca reperul jurnalistului autentic, care face investigatie sau formeaza opinii, nu a disparut. O concluzie enuntata si de Robert Turcescu, care constata, ca profesor asociat la o facultate de jurnalism, ca multi tineri inca mai doresc sa faca scoala de presa sau sa ia o diploma in comunicatii. Radu Moraru crede, la rindul sau, ca presa si talk-show-urile au reusit sa faca audienta chiar si cu subiecte importante cum ar fi chestiunea gazelor, in detrimentul competitiei reprezentate de susanele gen „Scandal cu Bahmuteanca!".

Stirea in jumatate de minut

Ma intreb insa ce fel de mesaj mai transmite aceasta presa. Si daca nu cumva formatul e pe cale sa evacueze continutul.

Cum observa cineva, ziaristica inseamna sa anunti ca a murit Ionescu unor oameni care nici nu stiau ca Ionescu exista. Privind la invitatii lui Mihai Tatulici, i-am vazut pe reprezentantii unei meserii care lucreaza intr-o acceleratie a timpului din ce in ce mai evidenta. Cade un avion sau un guvern, la stiri? Ai 30 de secunde sa spui despre ce e vorba sau sa enunti o parere pina cind intra publicitatea sau pina cind trebuie sa schimbi subiectul si cadrul. Dar nu aceasta e presa pe care o meritam? Nu e ea un produs pe masura unui public care bate din picior, cu un interval de atentie din ce in ce mai scazut? Mihai Tatulici ne-a lasat aproape doua ore sa spunem ce credem despre meseria de ziarist, in Romania. Doi dintre invitati, Emil Hurezeanu si Cristian Tudor Popescu, au opinat ca e deja prea mult. Poate ca au si ei dreptate, in felul lor. Ultimul a plecat inaintea finalului emisiunii, pentru ca avea de scris un editorial in care vad ca ne spune ca l-a privit „atent" pe actualul ministru al Economiei.

Sper ca a avut timp sa o faca. La rindul meu, pun punct aici. Sper ca nu v-am tinut mai mult de 30 de secunde.