Ministrul Economiei, Codrut Seres, i-a dat un ultim avertisment directorului general de la Rovinari ca pana la 10 decembrie sa creasca stocurile de carbune si sa renegocieze contractele cu intermediarii pentru a obtine reducerea cantitatilor de elect
Ministrul Economiei, Codrut Seres, i-a dat un ultim avertisment directorului general de la Rovinari ca pana la 10 decembrie sa creasca stocurile de carbune si sa renegocieze contractele cu intermediarii pentru a obtine reducerea cantitatilor de electricitate livrate acestora.
Situatie delicata
La Rovinari ne confruntam cu o situatie delicata, din cauza supracontractarii productiei de energie electrica. Din pacate, pana in acest moment, directorul general nu a reusit sa reduca acele cantitati livrate intermediarilor , a declarat ministrul Seres, ieri, dupa sedinta comandamentului central de iarna convocat la Rovinari. Ministrul a amenintat ca il va demite pe directorul general de la Rovinari, Ion Dondera, daca acesta nu va reusi sa indeplineasca cele doua cerinte in timpul acordat. Potrivit ministrului, pana la 10 decembrie, Complexul energetic Rovinari trebuie sa aiba in stocuri 300.000 de tone de lignit, iar in acest moment nu are decat 244.000 de tone. "Nu stiu daca aceste cifre sunt adevarate. Ele imi sunt raportate de societati si eu pe baza lor raportez mai departe", a spus ministrul, referindu-se la informatiile asupra stocurilor de carbune primite ieri de la companiile din portofoliul MEC.
In privinta celorlalti producatori, Electrocentrale la Deva si Paroseni, exista probleme cu stocurile de carbune, dar sunt pe cale de a fi rezolvate, potrivit declaratiilor oficialului MEC. "Am solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa urgenteze notificarea producatorilor cu privire la cantitatile de energie pe care trebuie sa le livreze in 2007 catre sectorul reglementat (n.r. - consumatorii captivi - casnici si industriali cu un consum foarte mic)", a mai aratat ministrul. El a afirmat ca in functie de decizia pe care o ia ANRE, producatorii stiu cata electricitate au disponibila pentru vanzarea prin bursa catre sectorul nereglementat.
Rezerva de stat, ultima solutie
Seres a adaugat ca in perioada imediat urmatoare va promova ordonanta pentru stergerea datoriilor Termoelectrica si proiectul de act normativ care aproba scoaterea de combustibil de la rezerva de stat pentru unele termocentrale. "In sedinta de Guvern de saptamana viitoare va intra pe ordinea de zi si proiectul referitor la creditul pentru combustibil care trebuie luat de Electrocentrale Bucuresti. Tot asa si pentru Termoelectrica si Electrocentrale Galati", a mai spus Seres.
Ministrul Economiei a mai aratat ca la sedinta comandamentului de iarna, care a avut loc ieri la Complexul energetic Rovinari, au participat si reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). "Le-am spus celor de la MAI sa asigure rezerve de combustibil pentru termocentralele din subordine", a explicat Seres. Potrivit reprezentantului MEC, "stocurile de gaze naturale sunt la un nivel satisfacator", iar companiile de pe aceasta piata asteapta de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale sa faca public calendarul scumpirilor la gaze.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.