Democratii il cearta pe Tariceanu, in spatele usilor inchise, pentru „pomenile electorale" de la Sanatate si de la Invatamint.

Democratii au dezbatut ieri, in sedinta Biroului Permanent, efectul maririlor salariale de 22% acordate „mult prea usor" Invatamintului si Sanatatii. Potrivit unor surse democrate, ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, ii e teama ca si alte sindicate vor revendica cresteri salariale asemanatoare celor din Sanatate si din Invatamint. El a dat exemplul transportatorilor, pe care deja ii amina de multa vreme pentru o discutie serioasa pe aceasta tema. „Cresterea medie a salariilor era prognozata la 18%. In Invatamint si Sanatate va fi de 22%. Isi imagineaza cineva ca sindicalistii din transporturi se vor multumi cu 18%? Toate ramurile sindicale vor solicita 22%", ar fi zis Berceanu.

Care-i planul lui Tariceanu?

Potrivit surselor citate, acesta a aruncat vina pe premierul Tariceanu, sustinind ca aceste „pomeni" nu se pot explica decit prin faptul ca acesta are in plan declansarea alegerilor anticipate. Nu toti liderii PD au fost de acord cu motivatia lui Berceanu. Potrivit surselor, unii sustineau ca de fapt Tariceanu simte ca nu mai are mult timp in fruntea Guvernului si incarca bugetul pentru a-i crea probleme succesorului sau. Altii sustineau ca, de fapt, Tariceanu nu incearca decit sa cumpere simpatia cetatenilor pentru a o folosi apoi in lupta din interiorul partidului.

PD cere „pomeni" si pentru altii

In final, liderii PD au adoptat o declaratie politica prin care ii cer primului-ministru „sa gaseasca solutii pentru ca si celelalte categorii bugetare, care se afla intr-o stare asemanatoare, sa poata beneficia de cresteri salariale". Tot ieri, liderul PD, Emil Boc, a sustinut ca nu a avut pina acum nici o intilnire cu gruparea Stolojan-Stoica si ca PD pastreaza „echidistanta" in conflictul din PNL.

Totusi, Boc zice ca exista doua motive de ingrijorare. „In primul rand, tot mai multi dintre aceia care au fost sustinatorii Aliantei sint astazi in afara ei, in afara PNL. In al doilea rind, ceea ce se intimpla astazi la colegii liberali afecteaza actul de guvernare, stabilitatea politica, majoritatea parlamentara, indeplinirea promisiunilor din campania electorala si indeplinirea conditiilor de aderare a Romaniei la UE".