Parlamentarii PNL care au aderat la platforma lui Stolojan au inceput de ieri sa boicoteze sedintele de grup ale liberalilor, ca raspuns la seria de excluderi si de sanctionari practicate de conducerea liberala.

Drept pedeapsa, deputatul Crin Antonescu a cerut ieri la sedinta de grup inlocuirea a trei dintre viceliderii de la grupul din Camera Deputatilor, toti adepti ai platformei. „Daca si-au dat demisia din conducerea PNL, atunci i-am ajutat noi sa renunte si la functiile din grup", si-a explicat gestul Antonescu. Intrebat daca inlocuirea lor nu vine in contradictie cu invitatia de a nu sustine o eventuala motiune de cenzura la adresa guvernului Tariceanu, Antonescu a mentionat ca indiferent de declaratiile date de conducerea PNL, el nu sta sa negocieze cu trei-patru liberali. „Ii multumim lui Crin Antonescu pentru contraserviciul pe care ni l-a facut. Noi am facut front comun sa-l sustinem cind marele Calin Popescu Tariceanu si micul presedinte al PNL Bogdan Olteanu au vrut sa-l schimbe pentru ca le-a spus ca sint o gasca de intimi", a ripostat unul dintre viceliderii inlocuiti, deputatul Gabriel Sandu. Aseara urma sa aiba loc o intilnire a parlamentarilor sustinatori ai platformei, pentru a stabili actiunile politice pe termen scurt si atitudinea politica fata de organizarea congresului extraordinar. Puiu Hasotti: „Curat Caragiale!"

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca este total imoral ca parlamentarii gruparii Stolojan-Stoica sa afirme ca vor vota o motiune de cenzura, alaturi de PSD si de PRM.

Pe aceasta tema, vicepresedintele Dan Radu Rusanu ne-a precizat: „Dl Stolojan a afirmat lunea trecuta ca in situatia in care, «de exemplu, PD s-ar retrage, sigur ca PNL are doua optiuni - sa incerce sa faca ceva cu PSD, ceea ce inseamna o compromitere totala, sau sa accepte alegerile anticipate». Interesant, foarte interesant. Doar PNL se compromite total daca ar colabora cu PSD. Daca platformistii voteaza o motiune alaturi de PSD, atunci nu se mai compromite nimeni. Curat Caragiale".

Ca lider al grupului senatorial al Aliantei D.A., Hasotti a reiterat ieri ca nu va negocia sub nici o forma cu platformistii sprijinul pentru proiectele de lege promovate de Guvern. „E treaba lor daca voteaza sau nu. Eu nu voi negocia sub nici o forma, dar voi face public votul lor, de fiecare data", a spus Hasotti.

Ultimatum pentru liderii de filiale rebeli

In lipsa sefului de partid, conducerea PNL nu a luat ieri decizii majore. Totusi, ieri s-a hotarit in CEx sa fie remisa o scrisoare celor sase lideri de filiala platformisti, prin care acestora li se cere ca pina pe 30 noiembrie sa se pronunte unde se situeaza: in partid sau in afara lui, in grupul Stolojan-Stoica. Mai mult de jumatate dintre liberalii din componenta CEx opteaza pentru demiterea din functiile de lideri de filiala a celor care se vor declara platformisti. „Moderatii" sustin varianta raminerii lor in functie, insa cu conditia de a convoca regulamentar Delegatiile Teritoriale pentru a supune votului organizarea sau nu a unui congres extraordinar. O decizie finala privind viitorul celor sase lideri rebeli va fi luata astazi sau miine in CEx-ul extraordinar la care va participa si Calin Popescu Tariceanu. Tot ieri s-a mai decis ca Delegatia Permanenta sa se desfasoare pe 7 sau pe 8 decembrie, cind se va decide sau nu convocarea unui congres extraordinar.

Olteanu, in gura platformistilor „Sintem consternati de situatia relatata de presa referitoare la firmele gazduite de unul dintre sediile PNL Bucuresti si apartinind sotiei presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu", sustine intr-un comunicat de presa „Grupul simpatizantilor Platformei Liberale din Camera Deputatilor". „In acest ritm, nu excludem faptul ca dl Olteanu sa inchirieze si Palatul Parlamentului pentru scopuri personale", mai afirma disidentii, cerindu-i lui Bogdan Olteanu „sa puna capat acestei situatii si sa plateasca retroactiv pretul pietei pentru chiria si utilitatile celor doua firme ale sotiei". In caz contrar, semnatarii anunta ca vor discuta retragerea sprijinului pentru presedintele Camerei Deputatilor.