Dupa centrele de consiliere pentru victimele violentei in familie se vor infiinta si centre pentru agresori. Pe baza de mandat, ei vor fi recuperati si reintegrati social.

Persoanele care au ajuns pe mina politiei pentru acte de violenta asupra familiei vor putea fi consiliate in centre speciale pentru agresori, pentru a fi reintegrate in societate. Pina in prezent, doua centre au fost aprobate si au primit finantare de la Guvern, unul la Tirgu-Mures si altul la Galati.

Centrele vor putea primi si consilia oficial agresorii abia din decembrie 2006, respectiv ianuarie 2007, pina atunci fiind necesare aprobarea normelor metodologice de functionare si pregatirea specialistilor.

Alte opt centre urmeaza sa primeasca aprobarea, pe baza proiectelor depuse la Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF).

Adusi cu citatie

Mihaela Mostavi, presedintele ANPF, spune ca persoanele care urmeaza sa fie consiliate in centrele de agre-sori vor fi, pe de o parte, cei care sint obligati prin hotarire judecatoreasca sa accepte sa se trateze. Insa presedinta ANPF a adaugat ca vor fi si persoane care „realizeaza ca au niste probleme pe care trebuie sa si le rezolve".

Pe de alta parte, Elena Micheu, coordonatoarea proiectului de la Tirgu-Mures, a subliniat ca „nu exista pirghii legale prin care sa-i oblige pe agresori sa vina la consiliere. Vin insa impreuna cu victima sau individual, mai ales daca sint piriti in instanta". Aceasta a explicat ca cei care vor ajunge in aceste centre vor fi integrati in programe care dureaza sase-opt saptamini, perioada in care nu vor avea voie sa manifeste violenta, potrivit contractului pe care il semneaza la inceput.

Barbatii, 10% dintre victime Numarul victimelor violentei domestice a crescut anual, din 2004, ajungind in prima jumatate a lui 2006 la aproape 5.000. Din zece adulti agresati, unul este barbat. Au existat si cazuri cind femeia a raspuns la agresiune, de exemplu cind „mama si copilul l-au imbatat si l-au batut pe tata", spune presedintele ANPF.