Borat este un personaj care a revolutionat comedia ultimilor ani cu un film simplu. Este retinut mai ales pentru replicile sale antisemite, antigay si sexiste. Gigi Becali este un tip cu un discurs xenofob radical, antigay si, uneori, sexist. Primul e un actor inteligent, al doilea e o persoana reala care pare ca face un rol si care nu poate fi suspectat de inteligenta, e cel mult viclean. Borat surprinde latura profunda a individului vestic in scenarii socant de autentice. De cite ori nu v-ati trezit la o bere cu amicii ca, dupa doua-trei pahare cu vin, incep sa explodeze tot felul de idei sexiste, antisemite sau xenofobe?

Lectia lui Borat este ca a plecat dintr-un Kazahstan imaginar si primitiv si a gasit in SUA multi, multi insi care pareau smulsi exact din acelasi Kazahstan. Dar succesul filmului poate duce la acceptarea pe o scara larga a unui umor pe teme delicate (mai ales discursul antisemit). Sint foarte multi cei care nu au chef sau posibilitati sa inteleaga spiritul critic al filmului si sa-l ia ca pe o invitatie la si mai multe glume antisemite.

Mi-ar placea sa-l vad pe Gigi Becali privind acest film. Am asa un feeling ca Borat il va enerva mai tare pe xenofobul nostru decit pe oricine altcineva. Pentru ca Becali si multi alti „kazaci" romani (Funar sau Vadim) spun pe bune ceea ce artistul Sacha Baron Cohen ridiculizeaza. Lucru inacceptabil pentru extremisti fara simtul umorului.

Gigi si Borat au cam aceeasi strategie de business: sa facem totul ieftin. Gigi a adus o contributie personala: urla tot timpul ca e bogat. Prefera insa sa „ajute saraci" decit sa-si plateasca minute de publicitate la televiziuni. Saracii sint un canal ieftin si bun de cucerit mintile electoratului. La fel, Gigi se lauda cu filantropia sa la echipa Steaua, club din care, de fapt, poate scoate mult mai mult decit a investit. Cine il priveste pe Gigi ca pe un Borat se poate amuza copios. E un bun comic involuntar. Cine nu il intelege cu adevarat pe Borat si crede tot ce spune Gigi devine periculos. Si nu doar in cabina de vot.