Vaticanul si Ankara confirmau ieri o intilnire-fulger la aeroport intre premierul Erdogan si Papa Benedict al XVI-lea.

Pe fundalul protestelor musulmanilor si nationalistilor turci, Papa Ratzinger si-a inceput astazi vizita de trei zile in Turcia.

Manifestatiile de strada de duminica au adunat la Istanbul in jur de 20.000 de persoane, contrar previziunilor de un milion.

Sfinta Sofia, marul discordiei

Militanti nationalisti si islamici au ocupat saptamina trecuta Sfinta Sofia de la Istanbul, biserica transformata in moschee dupa caderea Constantinopolelui in 1453 si transformata de Atatürk in muzeu, in 1934.

Includerea unei vizite la Sfinta Sofia in programul Papei este considerata de musulmani o ofensa, gestul fiind interpretat ca o vointa de revendicare de catre crestini a originilor monumentului.

A fost confirmata o vizita a Papei la Moscheea Albastra din Istanbul. Se pare ca episcopii turci nu au nimic impotriva vizitarii unei moschei, ca semn de amicitie la adresa Islamului.

In timpul sederii in Turcia, Papa Benedict al XVI-lea va vizita Ankara si Efes, inainte sa se intoarca la Istanbul miercuri seara. El il va intilni pe Bartolomeu I, patriarhul grec ortodox al Constantinopolelui. Pentru siguranta Papei Benedict al XVI-lea, autoritatile turce au pregatit un dispozitiv de ordine si securitate comparabil cu cel instalat cu ocazia summitului NATO din 2004. Zilele trecute, intr-un interviu acordat televiziunii italiene de stat, premierul Erdogan si-a reiterat dezacordul cu privire la atitudinea antimusulmana a Papei, iar in editia sa duminicala, cotidianul turc „Milli Gazete" titra: „Aici este Istanbul, nu Constantinopol!".