Din 2007, UE da bani pentru toate activitatile de la sat.

De la infiintarea de ferme pina la repararea strazilor sau renovarea scolilor si a bisericilor, toate proiectele vor primi bani europeni. Dezvoltarea rurala primeste de la UE in
Din 2007, UE da bani pentru toate activitatile de la sat.

De la infiintarea de ferme pina la repararea strazilor sau renovarea scolilor si a bisericilor, toate proiectele vor primi bani europeni. Dezvoltarea rurala primeste de la UE in urmatorii sapte ani peste opt miliarde de euro. Din aceasta suma, in primul an dupa aderare vor veni in Romania in jur de 700 de milioane de euro.

Banii vor ajunge in satele romanesti doar in masura in care vor exista proiecte care sa vizeze dezvoltarea rurala. Dupa ce din totalul fondurilor 20% sint transferate catre platile directe, restul banilor vor fi impartiti in trei parti: 45% pentru cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier, 30% pentru imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural, iar 25% pentru gospodarirea terenurilor.

Impaduriri cu fonduri europene

Sume mari vor fi alocate celor care concep proiecte ce au in vedere crearea si modernizarea fermelor si a unitatilor de procesare a produselor agricole. Cei care pun la punct astfel de proiecte vor beneficia de fonduri nerambursabile in proportie de 65%, respectiv 50%. Grupurile de producatori, infrastructura rurala si consilierea fermierilor vor beneficia, de asemenea, de fonduri substantiale. Finantarea UE poate fi chiar si de 100% in cazul acestor proiecte.

Proprietarii de terenuri care nu pot fi folosite in agricultura vor primi sume importante de la Uniunea Europeana daca redacteaza proiecte care vizeaza impadurirea paminturilor. Acestia vor beneficia de fonduri nerambursabile care sa acopere 70-80% din valoarea proiectelor.

1.500 de euro pentru fermele de subzistenta

Tinerii oraseni care se vor muta la tara pentru a conduce o ferma vor putea beneficia de fonduri de la UE. Daca au pina in 40 de ani, pregatire in domeniul agricol si sint in stare sa conduca o ferma, vor putea sa obtina pina la 18-20.000 de euro. Fermele de subzistenta deja existente vor primi anual cite 1.500 de euro, timp de trei ani, cu conditia ca o parte din productia lor sa fie destinata pietei.

Agricultorii de la munte primesc pina la 250 de euro. Un sfert din bani vor merge catre protejarea mediului, fiind finantate proiectele legate de agricultura ecologica si sprijinirea fermelor din zonele montane. Astfel, daca cei care muncesc pamintul intr-o zona de cimpie sau de deal pot primi o subventie in valoare de aproximativ 50 de euro pentru fiecare hectar, cei de la munte vor beneficia de un sprijin de citeva ori mai consistent, adica intre 100 si 250 de euro pe hectar, in functie de altitudinea la care se dezvolta ferma. Alte fonduri vor merge catre crearea de IMM-uri la sate (circa 30.000 in sapte ani), promovarea mestesugurilor si agroturismului (estimativ vor fi 17.000 de beneficiari cu o medie de 60.000 de euro/proiect).

Refacerea bisericilor, cu bani europeni

Aproape o treime din banii europeni vor fi alocati infiintarii de microintreprinderi in mediul rural si promovarii activitatilor nonagricole la tara, adica agroturism si mestesuguri. Proiectele privind renovarea satelor, adica a scolilor, bisericilor si a centrelor de comuna vor beneficia de finantare nerambursabila totala.

Dezvoltarea satelor, lasata in sarcina UE

Desi modernizarea satelor este o prioritate a Guvernului in perspectiva dezvoltarii agriculturii, la realizarea bugetului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru anul viitor nu s-au alocat bani pentru acest domeniu. Singurele fonduri care au fost prevazute in buget sint cele de completare a asistentei financiare nerambursabile europene (918 miliarde de lei).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.