Despre urmatorul autor din „Colectia Cotidianul", scriitor si jurnalist implicat politic, s-au spus multe. Insa despre literatura lui, numai de bine.

„Oz s-a impus, atit prin romanele, cit si prin eseurile sale, ca unul dintre marii scriitori ai lumii, prezentindu-ne peisajul uman actual al tarii lui, in toata complexitatea si profunzimea sa. El isi diversifica tot timpul setul de intrebari esentiale noua, tuturora, insa reuseste sa evite, in mod miraculos aproape, tentatia raspunsurilor dogmatice", nota romancierul argentinian Alberto Manguel, in „The Washington Post", in 2004.

Criticul literar Alfred Kazin afirma ca Oz ne demonstreaza „cit de putin stim despre ceea ce se petrece in mintea unui israelian... Pentru un spirit atit de sensibil si plin de umor cum e cel al lui Amos Oz, marea tema a istoriei evreilor - mai ales in Israel - este nerealismul, raspunsul utopic la intrebarea cum ar putea un evreu al zilelor noastre sa prinda radacini in Tara Fagaduintei".

„Selectind cuvinte cu precizia unui poet, Oz le rearanjeaza pentru a crea efecte senzationale. Un cuvint ratacit, o izbucnire neasteptata de spontaneitate, poate sabota imaginile complicate pe care autorul incearca sa le creeze. Iar literatura lui e marcata de un anume tip de fragilitate contagioasa, pe care o imbraca pina si personajele sale. Pe Oz il intereseaza in primul rind oamenii, din proza sa nu reies atit de mult cauzele violentelor si instabilitatii vietii in Israel, pe cit se contureaza cei implicati, direct sau indirect, si modul in care ei raspund contextului socio-politic", scria romanciera Claudia Pugh-Thomas in „Times Literary Supplement", in 2001.

Profesorul emerit Robert Alter, poate criticul literar american cel mai devotat lui Amos Oz, scria in „New York Times Book Review": „Aproape toata proza lui Amos Oz desfasoara aceeasi imagine simbolica a lumii - un ansamblu de locuinte umane fragile (kibbutzul, metafora intregului stat Israel), imprejmuite de munti amenintatori unde urla sacalii si dau tircoale straini ostili".

Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!