In pofida dezmintirilor oferite de Kremlin, presa britanica insista asupra legaturii dintre moartea - deocamdata "inexplicabila"- a fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, si Moscova. "Criminalul aflat la originea asasinarii, prin otravire, a fostu
In pofida dezmintirilor oferite de Kremlin, presa britanica insista asupra legaturii dintre moartea - deocamdata "inexplicabila"- a fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, si Moscova. "Criminalul aflat la originea asasinarii, prin otravire, a fostului spion rus este un veteran al fortelor speciale rusesti Spetsnaz", sustine tabloidul "News of the World" in editia sa de ieri, referindu-se la acesta drept Igor, "din motive legale". Victima si-a cunoscut asasinul, noteaza publicatia, potrivit careia numele complet al acestuia s-ar afla deja in mainile Scotland Yard-ului, gratie lui Litvinenko insusi. Identitatea asasinului i-ar fi parvenit fostului agent rus prin intermediul profesorului italian Mario Scaramella, care i-ar fi transmis un dosar continand o lista de potentiale tinte ale Kremlinului, insotita de numele si biografia persoanei desemnate de Moscova sa se ocupe de lichidarea acestora. In capul listei expediate de Litvinenko pe adresa Scotland Yard-ului, cu putin timp inainte sa moara, figureaza jurnalista rusa, Anna Politkovskaia, asasinata la 27 octombrie, urmata de insusi profesorul Scaramella, militantul anticomunist, Vladimir Bukovski, miliardarul rus, Boris Berezovski, si senatorul italian, Paolo Guzzanti, mai noteaza "News of the World". Moscova a negat orice implicare in cazul Litvinenko, presedintele rus, Vladimir Putin, apreciind, la finalul saptamanii trecute, cu ocazia summit-ului UE-Rusia de la Helsinki, ca "este pacat ca un lucru atat de tragic precum moartea unui om este folosit in scopul unor provocari de natura politica". Replica Occidentului nu a intarziat sa apara, ministrul de Externe finlandez, Erkki Tuomioja, exprimandu-si, sambata, dorinta ca "Putin insusi sa vada si sa inteleaga gravitatea situatiei" create de moartea lui Litvinenko.
Panica la Londra
Oficialii britanici au denuntat, ieri, "crimele obscure" purtand marca Rusiei conduse de presedintele Vladimir Putin, presa din Albion anuntand ca Londra intentioneaza sa isi extinda ancheta in cazul "mortii inexplicabile" a fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, in Rusia si Italia, in scopul interogarii ultimelor persoane care au intrat in contact cu fostul agent KGB. Intre timp, autopsierea fostului spion rus, decedat, saptamana trecuta, la Londra, in urma unei maladii misterioase, continua sa intarzie, pe fondul relatarilor potrivit carora Litvinenko ar fi fost otravit cu un material puternic radioactiv, dar si extrem de rar, identificat drept poloniu.
Ipoteza unei intoxicari cu aceasta substanta pare sa fie sustinuta si de depistarea unor urme de izotopi radioactivi de poloniu 210 in ultimele trei locuri vizitate de Litvinenko inainte sa se imbolnaveasca, inclusiv in restaurantul japonez Itsu, in care a luat masa cu profesorul italian Mario Scaramella, si in hotelul Millennium, in care a locuit fostul agent KGB.
Descoperirea a fost urmata de o intrunire a comitetului COBRA, reunind reprezentanti ai Guvernului londonez si ai principalelor servicii de securitate britanice. Mai mult, Agentia pentru Protectia Sanatatii din Marea Britanie a cerut persoanelor care s-au aflat, la 1 noiembrie, in hotelul si restaurantul frecventate de Litvinenko sa contacteze Serviciul National de Sanatate. Potrivit BBC, peste 300 de persoane au raspuns, pana in prezent, acestui apel. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.